Борисов: Продължаваме да се борим за добросъседство

вторник, март 03, 2020 |

  • Урсула фон дер Лайен: Проведохме много интензивни разговори за стратегическия подход, който предприемаме по отношение на миграцията и как да работим с Турция в региона.
Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион. Убедени сме, че само с такова разбирателство може да решим мигрантската криза, а и не само нея. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата си с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. „Проявяваме воля, търпение и искаме да живеем в мир в региона“, изтъкна още Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че България е за пример, след като по-рано днес заедно с лидерите на двете европейски институции направи оглед на част от южната ни граница.
„Благодаря, че на днешния тържествен за България ден най-висшите ръководители на ЕС дойдоха да споделят с българите този наш национален празник, закичиха ръцете си с мартеници“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.
„В лицето на премиера Борисов виждаме не само приятел, но и истински европеец“, отбеляза от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. „Проведохме много интензивни разговори за стратегическия подход, който предприемаме по отношение на миграцията и как да работим с Турция в региона. За нас беше важно да се поучим от огромния опит, който премиерът Борисов им в региона и добросъседските отношения, които България има с останалите страни“, заяви Урсула фон дер Лайен. Тя изтъкна, че българският опит е от стратегическо значение  за региона.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари за отличното сътрудничество, което българското правителство има с ЕС. „И днес се убедихме колко ангажирани сте в опазването на границата на България, което е важно не само за България, но и за бъдещето на ЕС. Виждаме всички усилия, които продължавате да полагате за опазването на границата. Може да разчитате на европейската солидарност“, категоричен беше Шарл Мишел. По думите му държавите от ЕС трябва да действат заедно, за да бъде ЕС по-ефективен на международно равнище. „Срещата днес помогна по-добре да разберем общите предизвикателства, пред които сме изправени. Може да разчитате на нас“, каза в заключение председателят на Европейския съвет.

0 коментара:

Публикуване на коментар