Президентът: Парламентарните избори ще са на 4 април

четвъртък, януари 14, 2021 |

  Парламентарните избори ще са на на 4 април. Това стана ясно от обръщение на държавния глава към гражданите, предавано пряко по БНТ.

Румен Радев заяви, че е подписал указ за датата на изборите, като 4 април е една седмица след първата възможна дата.

"Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност. Ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и не по-маловажно да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", заключи президентът.

Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията не са отминали и хиляди хора очакват подкрепа, започна изявлението си президентът. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват като тротоарите, изборите добиват съдбовно значение. За първи път ще провеждаме парламентарни избори в условия на пандемия и машинен вот.

Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, нито една институция не предприе мерки. Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ми за консултации. Фокусирах общественото внимание върху необходимостта от адекватни мерки за преодоляването на проблемите при провеждането на изборите, каза още президентът.

Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и като възможност, защото се взеха дълго отлагани решения.

Радев заяви, че е получил уверение от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден. Каза, че очаква ЦИК в кратки срокове да предложи на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание да участват в процеса на тестване на машините за вота. Призова за актуализация на избирателните списъци.

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, каза още Радев.

Преодоляването на дълбоката криза, реформите и модернизацията изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и действащо правителство, отбеляза той.

Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока. Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина, каза Радев.

Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините. Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене, машинен вот, подчерта Радев.

0 коментара:

Публикуване на коментар