Отношенията между България и Турция бяха обсъдени на политически консултации

вторник, януари 19, 2021 |

Двустранните отношенията между България и Република Турция бяха обсъдени днес в рамките на политически консултации между министерствата на външните работи на двете страни, които се състояха чрез видеоконферентна връзка. Българската делегация бе водена от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

По време на консултациите бе обсъден целият спектър от двустранните отношения с акцент върху търговско-икономическото сътрудничество, туризма, сътрудничеството във връзка с COVID-19.
От българска страна бе потърсена подкрепа за българската кандидатура за поста на Генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Изразено беше очакване за подкрепа от Турция и на българското предложение за поемане от военноморския координационен център във Варна на функциите на Регионално военноморско координационно присъствие на НАТО в подкрепа на инициативата на Алианса за адаптирано предно присъствие.
Във връзка с прилаганите мерки за борба с коронавируса от българска страна бе поставен и въпросът за реципрочно третиране при влизане в Турция на българските граждани, тъй като България не изисква PCR тест или карантина за пристигащите у нас турски граждани.

0 коментара:

Публикуване на коментар