Айхан Хайрула от Ардино публикува поредната си графична новела в САЩ

неделя, януари 24, 2021 |

 


Голямо американско издателство на комикси от години работи с художника

Айхан Хайрула е роден в Ардино преди 39 години. Когато става на 7, си купува за пръв път „Дъга“ – единственото списание за комикси в България. Толкова е впечатлен от видяното, че очаква с нетърпение всеки следващ брой. И не само това – насочва своя талант в необичайния художествен жанр. Дотогава обича да рисува, според близките му – доста добре. В комиксите обаче сякаш се изразява по-пълно и по-оригинално. С две думи, бързо разбира, че ще прави това през целия си живот и то с голяма любов.


Животът му налага своите правила и Айхан завършва техникума по икономика в Кърджали и УНСС-София, специалност „Финанси и счетоводство“. Той обаче не прекратява рисуването на комикси. Желанието му да се докаже го отвежда в някои български издания. През 2007 година публикуват неговата кратка графична история „Двама за вечеря“ в популярното специализирано списание „Limbus Region“. Пробива и в Турция, и в Холандия. Постепенно хобито му се превръща с професия.
Приет е в Съюза на българските художници, секция „Комикс“, и участва в първата национална изложба на българския комикс в известната галерия на СБХ на улица „Шипка“ 6, в София.



Големият шанс му се усмихва през 2009 година, когато едно от петте водещи издателства в САЩ „BOOM! Studios“ го забелязва в своята платформа за млади таланти. Един от редакторите харесва работите, предложени от Айхан, и му възлага серия комикси, публикувани по-късно като графична новела, наречена „Swordsmith Assassin“. Така момчето от Ардино осъществява своята мечта да публикува при най-добрите.


Вече 12 години Айхан работи за водещи специализирани издателски къщи в Съединените щати. Преди дни една от тях “Black Mask Studios” публикува новелата му “XED”. Тя представлява поредица от 4 серии с около 22 страници всяка. На историческа тематика е, разказва за майстор на японски мечове, наречени катани.


Художникът е само част от екипа, създаващ комикса. Има си сценарист, който написва историята и възлага съответния брой рисунки, които да я илюстрират. Има и редактор, който наблюдава целия процес и често отхвърля или коригира някои детайли. На Айхан създаването на една черно-бяла страница му отнема 2 – 3 дни, ако е по-сложна – може и повече. Новелата “XED” съдържа близо 100 страници, което говори за един къртовски труд. Но Айхан Хайрула е осъзнал факта, че талант без труд не води до успех.


Междувременно даровитият художник от Ардино е захванал следващия си проект – новела на спортна тема. Може би брат му Бейхан, известния треньор по тенис на маса в клуб „Юнак“, ще му бъде полезен с някои съвети. Всички в родопското градче вярват в братята, защото са орисани да успяват.

Nov Jivot

0 коментара:

Публикуване на коментар