Визов проблем от години спира турски туристи да идват на курорт в България

вторник, февруари 16, 2021 |


В зимните ни курорти туристи от Русия и Турция почти няма. И причината далеч не е само пандемичната обстановка, изискването за отрицателни PCR тестове и страхът от нова вълна на коронавируса. Големият проблем с десетгодишна давност е във визите, начинът им на получаване и срокът им на валидност

В условия на пандемия битката за туристи на световния пазар е безпощадна. Помощта за туристическата индустрия - щедра. България, разбира се, е изключението. Летният сезон миналата година се срина катастрофално, прогнозите на бранша за идващия не са добри. В зимните ни курорти също изчезнаха любимите на хотелиерите чужди туристи от Русия, Турция, Израел. 

Статистиката на ресорното министерство ще го потвърди, но постфактум. А причината отново ще чака на колене пред държавните институции. 

Ако Covid пандемията е временното обяснение, то тромавата процедура и липсата на държавническо мислене по отношение на туристическите визи е проблем на повече от десет години. За пореден път въпросът се повдига от бранша в Банско, който полага усилия да направи курорта предпочитан на руския и на турския пазар. 

Бурхан Немутлу, член на УС на Съюза на туристическия бизнес: 

„Когато се издават визи на нашите туристи, се издават еднократни. Това е средство и време. Една виза е 70 евро. Тя не е електронна, а това губи време... Говорим за сезон от 4-5 месеца. Ако се издаде многократна, ще идва туристът няколко пъти“.  

От години туристическият бизнес в Банско и колегите им от Истанбул, Бурса и други големи градове призовава за решението на този проблем. Ерол Четин е бизнесмен, който рекламира Банско на турския пазар: 

„Проблемът с визите спира туристите“. 

Според Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и заместник-председател на БХРА, това бездействие на държавата по отношение на руските и турските туристи граничи с престъпление към българската индустрия

И ако някой ви каже, че визовите ограничения следват логиката на правилата в ЕС, как да обясним факта, че Гърция, например, издава за турските туристи многократна виза за срок от 6 до 12 месеца

Факт е, че румънските туристи спасиха зимния сезон у нас през месец февруари, то през март израелските туристи едва ли ще са толкова, колкото и на нас, и на тях им се иска. Защото това, че са ваксинирани, няма да им свърши работа на границата с България. Само преди ден Кипър обяви, че от началото на април отваря безпрепятствено врати за израелските туристи. 

BNR

0 коментара:

Публикуване на коментар