Специалността "Тюркология" в Софийския университет отбелязва своята 70-годишнина с научна конференция

петък, октомври 07, 2022 |

 В зала "Проф. Емил Боев" в Центъра за източни езици и култури при Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя официалното откриване на научна конференция, посветена на 70-годишнината от създаването на специалността "Тюркология". На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет  проф. Анастас Герджиков, представители на дипломатически мисии у нас, заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Братоева, преподаватели и студенти, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Ръководителят на Катедрата "Тюркология и Алтаистика" проф. Ирина Саръиванова откри празника, като изрази задоволството си да посрещне всички в залата. Тя отбеляза, че днес са се събрали настоящи студенти, бивши възпитаници и колеги, които със своята упоритост и всеотдайност са изградили и съхранили българската тюрколожка школа и благодарение на които се отбелязва 70-годишнината на специалността.

Проф. Саръиванова разказа за специалността "Тюркология", като отбеляза, че това е най-старата филологическа специалност, базирана на източен език у нас. Тя припомни, че обучението по турски език е въведено в Алма матер през 1906 г., а през 1952 г. е създадена самата специалност. "Тя играе основополагаща роля за развитието на ориенталистичната и тюркологична наука в България, и е от изключително значение за редица други приоритетни области, свързани с нашия език, история и култура, като прабългаристика, славистика, българска история, българска етнография и фолклор, съпоставително езикознание и литературознание, балканистика, археология, архивистика, документалистика, нумизматика, сфрагистика, палеография и други", каза проф. Саръиванова.


Тя акцентира и на важното място на специалността "Тюркология" в българската хуманитаристика и подчерта, че единствено в нея се обучават специалисти по съвременен турски език, османски език, основните тюркски езици и други два алтайски езика, като се дава възможност паралелно с тях да се изучават арабски и персийски език.

"Нашите възпитаници получават солидна подготовка по турска литература, езикознание, история и обществознание на Турция, запознати са с различните аспекти на съвременната реалност в Република Турция. Знанията и уменията на нашите възпитаници се оценяват високо и те се реализират във водещи организации и институции в държавния и частния сектор у нас, получават признание и в чужбина, и в Република Турция", каза проф. Саръиванова.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отправи приветствие от свое име и от името на академичната общност на Алма матер, и изрази задоволството си да присъства на откриването на конференцията. Той ги поздрави и за организирания научен форум, и подчерта, че това е поредното доказателство, че те не спират да развиват и обогатяват преподавателската си и научна дейност. Проф. Герджиков изрази гордостта си, че именно в Софийския университет е създадена тази специалност, както и от това, че екипът на катедрата са достойни последователи на основоположниците й, а през годините са развили и утвърдили високия й авторитет. "Бих искал да поздравя всички вас, които работите с висок професионализъм и всеотдайност, и откривате пред младите хора нови светове", каза ректорът. Той се обърна и към студентите, като им пожела да не спират да търсят знанието, да бъдат упорити, достойни последователи на своите преподаватели и да намерят реализацията, която ще им носи удоволствие и удовлетворение.


Проф. Герджиков заяви, че през последните години използва специалността като позитивен пример за това защо трябва да се съхранява всяка специалност и всяко научно знание. Той припомни, че през 80-те години е имало колебания за много специалности дали да бъдат съхранени. Специалността "Тюркология" е имала своите трудни моменти, в които не е имала дори студенти, но тогава държавата е взела правилното решение да я запази и само след няколко години се видя, че това е било един далновиден ход, защото изведнъж имаше нужда от много специалисти в тази област. "Вашите възпитаници станаха едни от най-търсените, да не говорим пък за научните ви занимания. Свидетел съм на вашите успехи и ви желая голям успех и в бъдеще. Следващите 70 да са още по-успешни", пожела ректорът.

Посланикът на Република Казахстан у нас Темиртай Избастин поднесе специален поздрав за юбилея на катедрата и пожела бъдещи успехи. Той подари на Катедрата "Тюркология и алтаистика" албум на казахския писател основател на казахската съвременна писменост и литература Абай Кунанбаев.

Заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Братоева също поздрави колегите си и им пожела много успехи. Тя отбеляза значимостта на специалността и допълни, че след "Тюркология" във времето постепенно вече несъществуващата катедра по ориенталистика прерасна в Центъра по източни езици и култури. По думите й всички специалности в центъра дължат своето съществуване на усилията на една плеяда изтъкнати ориенталисти и тюрколози.

Поздравителни адреси бяха изпратени от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и от ръководителя на Катедрата "Методика на чуждоезиковото обучение" във Факултета по класически и нови филологии.

Двудневната конференция продължава с научни доклади. Тя се осъществява със съдействието на Фонда "Научни изследвания" към Софийския университет, като събира тюрколози и приятели на тюркологията. Предвидени са да бъдат изнесени 35 доклада, разпределени тематично в направленията: "Език и история" и "Литература, култура и общество". Докладите на участниците ще бъдат публикувани в отделно издание.

0 коментара:

Публикуване на коментар