Мустафа Карадайъ: В България имаме два покрива, които бранят нашето мюсюлманско и турско съществуване и идентичност

понеделник, ноември 28, 2022 |

За мен е огромна чест да участвам на международния научен форум по повод 100-годишния юбилей на Духовно училище „Нювваб“. Това е показател за зрелостта на една общност. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който участваше в конференцията в Шумен.

Гости, преподаватели и възпитаници на училището препълниха залата на Драматичния театър в Шумен за кулминацията на честванията по повод юбилея.

Мюсюлманското изповедание и Духовното училище получиха специален поздравителен адрес от президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В международната научна конференция се включиха още директорът на Дирекцията по религиозните въпроси на Р Турция проф. д-р Али Ербаш, посланикът на Р Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок, зам.-министърът на образованието на Р Турция Нафиз Йъмаз, генералният консул на Р Турция в Бургас Сенем Гюзел, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, народни представители от ДПС, кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов, много гости от Турция.

Това означава, че ние имаме институции, които са с дълбоки корени и са издържали на силните ветрове през времето. Особено на бурите, които бушуваха през периода на тоталитарния комунистически и атеистичен режим. Период, в който се водеше безмилостна асимилационна кампания срещу мюсюлманската общност в България, каза Карадайъ.

Именно в този период се проявиха и влязоха в сърцата и паметта ни личности като Нури Тургут Адалъ, Ахмед Шерифов и други, които с перото си, с цената на живота си защитаваха нашата идентичност, основаваща се на религия, език и култура. Те са възпитани в ДУ „Нювваб“, което е открито през 1922 година, точно на 27 ноември в Шумен. Това е преломен момент в образователния, културния и социалния живот на мюсюлманско-турското общество в България, подчерта още председателят на ДПС.

„Нювваб“ възниква като отговор на потребностите на обществото, а именно - членовете на общността да се образоват съгласно традиционните повели на исляма, но и в духа на съвременните предизвикателства.

„Нювваб“ е бил необходим за съхраняване на турската и мюсюлманска идентичност, да отговори на интелектуалните нужди на обществото, да подготви религиозни кадри и водачи, както и обществени дейци, изтъкна Карадайъ.

За четвърт век „Нювваб“ подготвя четири главни мюфтии, десетки мюфтии, стотици имами и учители. Осигурява възможност на десетки поети и писатели да напишат първите си стихове и разкази, както и да посее в сърцата им семената на романите, които ще напишат по-късно. „Нювваб“ се превръща в първа крачка в дълбините на науката за професори, доценти и доктори.

Може би една от най-големите заслуги на „Нювваб“ е утвърждаването на принципите на умереността, толерантността, почитането на закона, уважаването на държавността и уважението към всички членове на българското общество, на философията на Заедността, без да се прави разлика в религия, етнос и социален статус, заяви Мустафа Карадайъ.

В този дух нашият почетен председател д-р Ахмед Доган и неговите съратници в мрачните тоталитарни времена положиха основите на политическата организация, която да изведе нашата общност от бездната на тъмнината и да осигури условия, в които ние свободно да говорим майчиния си език, свободно да практикуваме религиозните си задължения, свободно да пеем нашите румелийски песни, с които сме закърмени, посочи още той.

И заяви: „Тук бих желал да подчертая, че още по време на нелегалния период възпитаници на “Нювваб” със своята обществена отговорност и жертвоготовност са допринесли за изграждането на нашето Движение, което е ангажирано с опазването на два важни човешки принципа – право и свобода. Тук специално бих желал да спомена и да прочетем „Фатиха“ за душата на покойния Осман Исмаилов, който вдъхновен от ценностите, получени в „Нювваб“, няма и година след падането тоталитарния режим в България, през месец октомври 1990 г. възстанови функционирането на духовното ни училище.”.

Днес мисията на “Нювваб” се продължава именно от това училище и двете средни мюсюлмански училища в Русе и Момчилград, както и от Висшия ислямски институт в София, който има необходимост от развиване според европейските образователни стандарти. За което ние като общност и държава, трябва да направим още доста, за да отбележат нашите деца и внуци достойно и 100-годишния юбилей на Висшия ислямски институт, каза Карадайъ.

Ние, България, имаме два покрива, които бранят нашето мюсюлманско и турско съществуване и идентичност. Едното е нашето Главно мюфтийство, а другото е нашата партия Движение за права и свободи. И за да съществуваме в бъдеще, за да поддържаме живи нашите училища, Нювваб и Ислямския институт, трябва да сме силни. Имаме нужда от нашето единство и заедност, за да бъдем силни. Трябва да ги защитим и трябва да се молим на Аллах. Като малцинство в България трябва да бъдем миролюбиви и да пазим жива философията на Заедността, обобщи Карадайъ.

0 коментара:

Публикуване на коментар