Приключи укрепването на джамията "Ахмед бей" в центъра на Кюстендил

неделя, декември 11, 2022 |

 Приключи укрепването и частични ремонти по строената през 16 век джамия "Ахмед бей" в центъра на Кюстендил - паметник ка културата от национално значение, за което МС отпусна спешво малко над 200 хил. лева. Джамията е в много влошено състояние от десетилетия, а върхът на минарето, високо 38 м, е наклонен над 30 см, по корпуса са констатиране сериозни обрушавания,  установи експертна оценка на обекта.

Фирмата-изпълнител монтира около 35-метрово скеле, което опасва и укрепва джамията - скелето ще остане дотогава, докогато се налагат последващи ремонти. 600-килограмоният ламаринен обков е силно компрометиран и отпран на много места, наложи се той да бъде ремонтиран с ново покритие, каза управителят на фирмата изпълнител Сашо Малинов

Същевременно Кюстендилският окръжен съд  отхвърли като неоснователен иск на Мюсюлманското изповедание зо собствеността на другата джамия в центъра на Кюстендил, настояща изложбена зала на Регионалния исторически музей. Липсват предпоставки да се приеме наличие на хипотеза за възстановяване на собствеността в патримониума на ищеца. Исковата претенция, като недоказана, подлежи на отхвърляне, постанови съставът.

Решението подлежи на обжалване спред Апелативен съд – София в 2-седмичен срок.

0 коментара:

Публикуване на коментар