При повишен интерес към траките в Турция и закрит Институт по тракология в България, започва летният университет за Странджа

неделя, септември 05, 2010 |

Малко Търново. При повишен интерес към траките в Турция и закрит Институт по тракология в България, започва летният университет за Странджа в Малко Търново. Десети българо-турски летен университет „Странджа планина и нейната роля в преноса на цивилизации Изток – Запад” бе открит тази вечер в бизнес центъра на Малко Търново, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В продължение на една седмица български и турски студенти от Специализираното училище за библиотекознание и информационни технологии и турски университети (СВУБИТ), ще посетят археологически и културни обекти в Странджа от двете страни на границата. Десетото юбилейно издание на летния университет се провежда с организационното и финансово съдействие на общините Малко Търново и Къркларели (Турция). В Малко Търново студентите и техните преподаватели посрещнаха заместник-кмета Катя Куюмджиева, директора на Историческия музей Ивелина Иванова, Катя Иванова, която е участник във всички досегашни издания на университета и на базата на материалите, събрани по време на експедициите, успя да издаде осъвременен пътеводител на Странджа с местата за настаняване и културните и исторически обекти. Друг от продуктите, дело на летния университет, е туристическа карта на българска и турска Странджа, на български, английски и турски език, която се радва на голям интерес от туристите.
Предимство на летния университет е, че лекциите и заниманията се провеждат на терен, на самите обекти. От българска страна присъстват водещи преподаватели като проф. Валерия Фол от СВУБИТ, доцент Калин Порожанов, преподавател по стара история и тракология в Югозападния университет „Неофит Рилски”, председател на Националната комисия по морска история в Центъра по тракология към Българската академия на науките, член на комисията за опазване на подводното културно наследство в ЮНЕСКО, главен асистент Александър Порталски, преподавател по стара история и тракология, доц. д-р Валентин Китанов, специалист по османски период и Възраждане.
Траките и тракийското наследство в момента са много актуална тема в Европейска Турция. През ноември 2011 година в Истанбул ще се проведе ХІ Световен конгрес по тракология. Програмата предвижда срещи с представители на местните власти в Европейска Турция, пресконференция с турски медии и др. Повишеният интерес на турската общественост към тракийското културно наследство, за съжаление съвпадна със закриването на Института по тракология към Българската академия на науките и сливането му с други институти в областта на историята. Летният университет е своеобразно продължение на експедициите за комплексно проучване на Странджа, започнати през `80-те години от професор Александър Фол. Юбилеят на летния университет тази година съвпадна и със закриването на Института по тракология към Българската академия на науките заради реформата в БАН.
Това бе и една от причините темата на въвеждащата лекция да бъде „Тракия и Средиземноморието в научните изследвания на Александър Фол”.

Денка КАЦАРСКА
05 септември 2010 | 21:47 | Агенция "Фокус"

0 коментара:

Публикуване на коментар