Ахмед Доган е изнервен от загубата на влияние, но засега е неясно как то ще се отрази на политическото му бъдеще

събота, юни 02, 2012 |

"Налага се да управляваме. Починахме достатъчно. Това е положението. Без нас няма да мине. Няма как да мине" (бел. ред. – казано от Доган в ардинското село Бял извор), следват вели аплодисменти, а по шума, който съпровожда изказването на Ахмед Доган, може да се заключи, че присъстващите не го слушат с особено внимание. "По наше време (на тройната коалиция) имаше 5-6 милиарда само външни инвестиции. Сега, ако не нула, то поне са 10 пъти по-малко", управляващите харчат "на поразия" това, което тройната коалиция им е оставила, продължава Доган и прави аналогии с Жан Виденов. И отново аплодисментите не са бурни, макар изказването му да звучи с убедеността на човек, който малко преди това се е определил като политически синоптик, и каза, че му "мирише на предсрочни парламентарни избори".
Ако годината беше 2001, прогнозата на лидера на ДПС, че без него управлението няма да мине, щеше да е вярна. Щеше да е прав и ако това изявление се отнасяше за 2005 г., въпреки че тогава можеше да се мине и без него. В средата на 2012 г. обаче нито прогнозата за предсрочен парламентарен вот, нито заклинанието "налага се да управляваме" звучат правдоподобно дори на собствената му публика. По същото време миналата година Доган пак прогнозира предсрочен вот, но това не се сбъдна. В Джебел той каза, че ДПС "държи ключа" за изхода от президентските избори - но етническият вот не оказа почти никакво влияние. А изказването му, че изборите за президент ще "зададат конфигурацията за следващото управление на страната", по ирония може да се окаже вярна - в него за ДПС няма място.

Играта на Доган
Постановката със сцената, публиката и Доган като главен герой се повтаря вече двайсетина години. А сценарият е един и същ. Турнето обикновено започва в началото на май от Джебел, Кърджалийско, продължава в няколко знакови за българските турци села и завършва в местността Демир баба теке, Разградско. Поводът са честванията на годишнината от възродителния процес. Разликата сега е, че откакто ДПС е в опозиция, това са единствените места, на които лидерът на ДПС Ахмед Доган се появява публично.
Политологът Румяна Коларова определя изявите на Доган около тези чествания като добре изработен през годините маниер за привличане на медийно внимание. "В този трик на Доган има няколко компонента.", казва тя. Ключовият е, че Доган не отправя критиките си към правителството от парламента, откъдето обикновено правят това останалите партии, а сред електората си. "Когато опозицията критикува управляващите в Народното събрание, това става на фона на еднозначно демонстрирано безсилие, защото там тя е малцинство. Пред електората си Доган критикува управляващите не с ресурса на 35-те си депутатски мандата, а с ресурса на предстоящия вот", обяснява Коларова.
Социологът от агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова разчита майските изяви на Доган като опит да мобилизира електората си. "ДПС като партия е изградена по модела на религиозно-етническата консолидация и покровителство в замяна на лоялност. За бъде ефективен този модел, е необходимо периодично актуализиране на "заплахите отвън", като например темата за възродителния процес или свободата на вероизповеданието, както и припомняне на миналото участие във властта и респективно бъдещото", казва Димитрова. И двете са категорични, че освен опита за медийно присъствие другата причина за острите изказвания на лидера на ДПС е търсенето на политическия скандал и предизвикването на реплики от страна на опонентите му. "Това създава усещане за свръхзначимост на неговите изявления", добавя Боряна Димитрова.
Ако това е била целта на Доган, тя не успя. Премиерът Бойко Борисов иронизира лидера на ДПС: "Как може човек, който мирише на джибри, да му мирише на избори?", и за разлика от друг път репликата му получи одобрителни коментари.

Защо е нервен лидерът на ДПС
За поведението на Доган обаче има и други причини. Дълго време се смяташе, че официално ДПС е в опозиция, но задкулисно подкрепя ГЕРБ.
 Съмненията тръгнаха още от предизборната кампания за парламентарните избори през 2009 г. Впоследствие те бяха подкрепени с назначенията на няколко избрани с подкрепата на депутати от ГЕРБ кадри на ДПС в различни държавни комисии, както от сделката за приватизация на "Булгартабак". Официално тютюневият холдинг беше купен от една от най-големите руски банки - VTB, но по неофициална информация местни партньори в сделката са близкият до движението банкер Цветан Василев и собствениците на "Винпром Пещера". Възможно е за част от съмненията си политиците от лявата и дясната опозиция да са имали основание. Не е изключено и самият Доган преди три години да се е надявал, ако не официално, поне неофициално ГЕРБ.
При Борисов обаче политиката е въпрос на ситуация – до неотдавна за него Ахмед Доган беше "добър политик", от миналата седмица е човек, който има проблеми с алкохола. И дори преди време Доган да е хранил надежди да има достъп до властта през задния вход, те вече са се изпарили. На местните избори. ГЕРБ не само че хвърли доста ресурс да спечели кметските позиции в смесените региони, но и направи пробив на редица места. Най-големият удар беше спечелването на местния вот в Дулово, където по традиция досега беше само на движението. Управляващите привлякоха на своя страна и кмета на Доспат, в предишния мандат от ДПС, а сега управлява от името на ГЕРБ.

Доган срещу Доган
Освен да привлича на своя страна електората на ДПС, стратегията на ГЕРБ включва и пробив в "обръча от фирми" (Доган), които стоят зад движението. Последният пример е случаят с бившия вицепрезидент на бившата "Мултигруп холдинг" Николай Вълканов. Сегашният собственик на "Минстрой холдинг" и Доган са в приятелски отношения от години. Покрай сделката на Николай Вълканов за "ГОРУБСО-Мадан", с посредничеството на премиера Бойко Борисов, сега отношенията им са охладнели, твърдят депутати от движението. Преди това шефът на "Минстрой холдинг" беше нарочен като един от възможните източници на станалия публично достояние консултантски договор на Доган с едно от дружествата на Вълканов за 1.5 млн. евро. Близки до самия Вълканов също не отричат, че отношенията между двамата вече не са същите. "Да кажем, че вече се виждат много рядко", деликатно отговарят те.
Членове на ДПС сравняват сегашната ситуация в смесените региони с тази от времето на управлението на Иван Костов, когато СДС се опитваше да прилага същата стратегия. "ГЕРБ оказва натиск върху членовете ни и върху бизнеса в смесените региони".", твърдят депутати от движението. Категорични са обаче, че тази тактика пак няма да успее.
"Преобладаващата част от избирателите на ДПС не декларират политически симпатии в изследванията и това е подвеждало не малко колеги да обявяват "загуба на подкрепа", което впоследствие се оказва невярно", казва Боряна Димитрова. Румяна Коларова пък разказва за случай със село в Кържалийско отпреди години, когато БСП успели да привлекат хора за свои членове и дори обявили, че са направили пробив сред електората на ДПС. След изборите обаче се оказало, че въпросните "червени активисти" са гласували за движението. "Докато няма изборни резултати черно на бяло, никой не може да претендира, че е засилил влиянието си върху електората на Доган.", добавя Коларова.
Подобна логика според нея движи и бизнеса. "Логиката на бизнеса е да има контакти и максимално активно да си общува с всички политици. Да се мисли, че когато Бойко Борисов направи услуга на Николай Вълканов, той вече е негов и на никой друг, е нереалистично. Със сигурност премиерът спечели симпатии покрай решаването на проблема с "ГОРУБСО-Мадан", но това нищо не означава", категорична е Коларова.
Според Боряна Димитрова опасностите пред ДПС са свързани с миграцията, както и от по-младите избиратели на движението, които като повечето младежи в България не се интересуват от политиката. "Те не се чувстват представени от ДПС и търсят друго поприще на реализация", смята тя.
Ако обаче Доган има нещо, от което трябва да е притеснен, това са следващите парламентарни избори и вероятността да остане извън следващото управление. Ако прогнозите за победа на ГЕРБ и влизане на бъдещата формация на Меглена Кунева в парламента се запазят, това не само че ще отнеме възможността на Доган да се изживява като балансьор, но може го прати за дълго в дълбока опозиция.
Но това засега са само прогнози. Ако се използва терминът от хидрологията, нивото на ДПС е sans changement, с тенденция към понижаване.

Велина Господинова, Капитал

Sans changement* - без промяна (фр.)

0 коментара:

Публикуване на коментар