„Банкомат" за гласуване предложи фирма

сряда, юли 10, 2013 |

Устройство, подобно на банкомат, с което да се гласува машинно, предложи Пенчо Илиев от една от фирмите, които участват в заседанието на временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс.
Той обясни, че този начин ще е достъпен и избирателите ще могат да се справят с него, тъй като всички хора са ползвали банкомат. Идеята е да се издават карти за еднократно гласуване, гласоподавателят да влиза с картата в стаичката, да я мушка в устройството като в банкомат и също подобно на банкомат да избере номера на бюлетината и кандидата. След това ще се отпечатва бюлетина с уникален баркод. Илиев уточни, че има възможности устройството да е с тъчскрийн, но според него обичайните клавиши ще улеснят хората, посочва БТА.
Машина с тъчскрийн предложи екипът на друга компания, в която участва и преподавател в УНСС, който е направил първата система за електронно изпитване.
Деян Йовков от тази фирма разясни тяхната идея - в избирателните секции да има няколко машини за гласуване и по една машина за контрол на идентичността. Машината за контрол на идентичността ще включва терминал, скенер за лични документи, камера и принтер. Тя ще се управлява със специализиран софтуер, свързан с ГРАО и системата за лични документи на МВР.
Машината за гласуване включва терминал с тъчскрийн, поне 22-инчов, и ще се управлява от софтуер с връзка с ЦИК. На екрана освен имената на кандидатите, ще се появяват зелен и червен бутон, съответно "избери" и "откажи".
Представител на друга фирма - Ивайло Велев, смята, че е по-добре да се запази и старият начин на гласуване, като бъде контролиран от електронни устройства. По този начин ще има възможност за двоен контрол. Според него може бюлетините да се печатат на място в избирателните секции и по този начин да има толкова бюлетини, колкото избиратели са се явили. Според него не трябва да има връзка между идентифициращото устройство и устройството, което отчита гласуването, защото винаги може да остане съмнение доколко не се прави връзка между личната ти информация и гласуването. Той смята, че до машината трябва да има например 100 бюлетини, предварително разпечатани в началото на деня, като машината ги разпечатва автоматично.
Гласоподавателят трябва да вземе бюлетината и после да я пусне на скенера. Така се отчита вотът му и машинно, като след това я пуска и в урната.
Повечето производители дадоха като възможен срок за производство на машини за гласуване между 6 и 9 месеца.
Председателят на комисията Мая Манолова отбеляза, че целта е да се предложи универсална и проста машина, която да е лесна за ползване и в по-отдалечени населени места от хора, които не са работили с компютър.
На заседанието Цветан Бонев - представител на гражданска организация, заяви, че трябва да се забрани на хората, които нямат средно образование, да гласуват, тъй като са лесноманипулируеми.
Божидар Томалевски от "Другата България" пък отново настоя за българите в чужбина да се въведе гласуване онлайн.