Обръщение на президента Илхам Алиев към народа на Азербайджан

понеделник, септември 28, 2020 |

 Обръщение на президента Илхам Алиев към народа на Азербайджан

- Тази сутрин арменските въоръжени сили от няколко различни посоки стреляха по нашите населени места, както и по нашите военни позиции, използвайки различни видове оръжия, включително тежка артилерия.

В резултат на вражески огън има жертви сред цивилното население и нашите военнослужещи. Бог да ги прости нашите убити! Пролятата от тях кръв няма да остане неотмъстена. В момента азербайджанската армия обстрелва военните позиции на противника и в резултат на тези удари голямата част от военната техника на противника е унищожена. Това е поредната проява на арменския фашизъм.

Напоследък военните провокации на Армения срещу Азербайджан стават редовни. През юли в резултат на артилерийски огън в посока Товуз на арменско-азербайджанската граница са били убити наши военнослужещи и едно цивилно лице. Не е тайна, че първият огън, включително артилерийски, е открит от Армения и първите загинали са именно азербайджански военослужещи. Азербайджан е дал достоен отговор на врага и врагът не можеше да мръдне и сантиметър напред. Врагът е спрян, териториалната цялост на страната ни е защитена. В резултат на съкрушителните удари арменската страна е принудена да се съгласи с горчиво поражение. Говорих за това, искам да кажа отново, че ако искаме, бихме могли да водим военни действия на територията на Армения. Но ние нямаме военни цели в Армения и в този случай огънят беше прекратен няколко дни по-късно.

Каква беше целта на Армения при извършването на тази провокация? На първо място, окупацията на азербайджански земи е в техния план и те не го крият. Тяхното военното и политическото ръководство се опита да заплаши Азербайджан с нова окупация, нова окупационна политика за нови територии. Това е политиката на арменското военното и политическото ръководство днес. Друга причина е да отвлече населението от много сериозни социални, икономически и политически проблеми в Армения и да представи Азербайджан като враг. Още една причина е, че Армения прави всичко възможно да наруши преговорния процес и мога да кажа, че е успяла. Именно в резултат на лицемерната, неконструктивна и лъжлива политика на Армения преговорите практически спряха. Следващата провокация е насочена точно към тези цели и тези цели са основните цели за тях.

През юли Азербайджан даде достоен отговор на врага, запази териториалната си цялост и за пореден път показа, че всеки, който говори с Азербайджан на езика на заплахата, ще съжалява за това. За съжаление това не беше урок за тях. След провокацията през юли обаче казах, че това горчиво поражение на Армения трябва да бъде урок за тях.

През август Армения предприе нова военна провокация. Този път в Азербайджан беше изпратена диверсионна група. Ръководителят на диверсионната група беше задържан от азербайджанските военни и в момента дава показания. От показанията ясно следва, че тази планирана диверсионна група е дошла в Азербайджан, за да извърши терористични актове. Поредната военна провокация срещу цивилното население и нашите военнослужещи беше извършена от Армения и днес, и както казах, този път те са получили наказанието си и ще бъдат наказани.

Провокациите на Армения са отразени и в изявленията на арменското ръководство. Преди година в окупираните територии – в Ханкенди, арменският министър-председател заяви, че „Карабах е Армения и точка“. Първо, това е лъжа, Карабах е Азербайджан и аз многократно съм изразявал своите виждания по този въпрос. Карабах е Азербайджан и удивителен знак. На второ място, това провокативно изявление всъщност беше сериозен удар за преговорния процес. Ако министър-председателят на Армения заявява, че „Карабах е Армения“, тогава за какви преговори можем да говорим?! В същото време арменското ръководство в продължение на две години многократно заявява, че Азербайджан трябва да води преговори не с Армения, а с така наречената „Нагорно-Карабахска република“. И това е голям удар за преговорния процес. На първо място, Азербайджан никога няма да води преговори с режима на куклената хунта. Второ, опитите за промяна на формата на преговорите още веднъж показват, че основната цел на Армения е да прекъсне преговорите и да запази статуквото. Държавните глави на съпредседателите на Минската група на ОССЕ обаче многократно са заявявали, че статуквото е неприемливо, което означава, че окупацията трябва да приключи. 

Провокациите на Армения срещу нас не завършват с тези факти. Наскоро в древния азербайджански град Шуша се проведе церемонията по "полагане на клетва" на главата на така наречен режим на криминална хунта. Това не е ли провокация? Това е оскърбление за нас. Те мислеха, че ще се примирим с тази обида. Те нарочно ни провокират и ще видят горчивите последици.

Наскоро беше взето решение за преместване на така наречения парламент на „Република Нагорни Карабах“ в древния азербайджански град Шуша. Това е поредната провокация. Наскоро министър-председателят на Армения обяви, че ще бъдат създадени "доброволни" военни части, обединяващи десетки хиляди души. Защо е необходимо това? С кого ще се бият? Това беше подготвителен етап за днешната провокация срещу Азербайджан. Аз вече няколко пъти казах, включително наскоро от трибуната на ООН, че Армения се подготвя за нова война и Армения трябва и ще бъде спряна.

Армения провежда политика на незаконно заселване в окупираните територии. Наскоро няколко арменски семейства от Ливан бяха преместени в Нагорни Карабах, включително в древния азербайджански град Шуша. Това е военно престъпление. Това е напълно противоречи на Женевската конвенция. Армения ще носи отговорност за това престъпление. Това е поредната провокация срещу нас. Заселването на окупираните територии е престъпление и тази политика се води от Армения в продължение на дълги години. Факт е, че населението на страната намалява поради трудната икономическа, политическа и социална ситуация в Армения. Армения преживява демографска криза и не разполага с човешки ресурси за преселване на своите хора в окупираните територии. Ето защо те се надяват на арменци, живеещи в чужбина. Понастоящем тази политика се продължава. В същото време, според точната информация, с която разполагаме, Армения осъществяваше незаконно заселване в някои от окупираните ни територии. Променят се названията на нашите райони и села. Историческото наследство на азербайджанците се заличава. Нашите исторически паметници се унищожават. Азербайджанските джамии се унищожават и се оскверняват. В нашите джамии Армения отглежда крави и свине. Това е най-голямото оскърбление за целия мюсюлмански свят. Гробовете на нашите предци се унищожават с трактори. Тези, които извършват това, са фашисти, вандали, диваци.

В същото време неотдавнашните военни учения в окупираните територии трябва да се считат за поредната провокация от Армения. Защото тези учения имат една цел: да атакуват Азербайджан, да стрелят по цивилното население и да окупират нови земи! Всички тези факти, които споменах, за пореден път показват, че днес източникът на опасност в региона е Армения и нейната мръсна политика.

Азербайджан не е прибягвал до никаква провокация. Азербайджан само защитава своите интереси, подкрепя своята позиция и провежда своята политика открито. Многократно сме заявявали, че Нагорни Карабах е изконна историческа азербайджанска земя и това е истината. Когато министър-председателят на Армения казва „Карабах е Армения“, това е лъжа. Когато аз казвам „Карабах е Азербайджан“, това е истината. Целият свят признава Нагорни Карабах като неразделна част от Азербайджан. Историческата справедливост е на наша страна. Защото това е нашата родна земя, земята на нашите предци. Международното право е на наша страна. Всички международни организации признават териториалната цялост на Азербайджан. Всички държави признават териториалната цялост на Азербайджан. В решенията и резолюциите, приети в рамките на международни организации, ясно се посочва, че Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан. Четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН призовават за незабавно, пълно и безусловно изтегляне на арменските сили от окупираните територии. От почти тридесет години тези резолюции са на хартия. Почти тридесет години продължават преговорите в рамките на Минската група и в резултат Армения парализира процеса на преговори, като редовно извършва военни провокации. Всички други водещи международни организации, с изключение на ООН, подкрепят нашата законна позиция. Движението на необвързаните страни е втората по големина международна институция след ООН, която в момента се председателства от Азербайджан. Те приемат справедлива резолюция по конфликта. Организацията за ислямско сътрудничество приема справедливи резолюции. Решенията на ОССЕ и резолюциите на Европейския парламент подкрепят нашата позиция. Нашата позиция се основава на международното право и справедливост. Ние се бием на собствената си земя. Днес азербайджанската армия нанася съкрушителни удари по врага на азербайджанска земя. Днес азербайджанската армия защитава и отбранява териториалната цялост на Азербайджан на своята територия. Какво прави арменският войник на нашата земя?! Какво прави арменската армия на нашата земя?! За никого не е тайна, че 90 процента от личния състав на „армията на Нагорни Карабах“ са арменски граждани. Армения е окупиращата държава, тази окупация трябва да приключи и ще приключи.

Ние сме на пътя на истината. Нашето дело е праведно. Ние ще спечелим! Карабах е наш, Карабах е Азербайджан!


0 коментара:

Публикуване на коментар