ОЦК - Кърджали, спря работа

понеделник, април 18, 2011 |

След повече от 50 години производствена дейност вчера беше прекратена работата на оловния завод към ОЦК в Кърджали, съобщиха от дружеството. В присъствието на директора на РИОСВ - Хасково, Димитър Илиев експерти от екоинспекцията пломбираха двете командни помещения на цех "Агломерация" на завода, с което беше прекратено производството на олово.

На изпълнителния директор на фирмата Славея Стоянова беше връчена и заповед от РИОСВ - Хасково, за несправяне с националните и европейските екологични стандарти за чистотата на атмосферния въздух над Кърджали и региона.

Въпреки че през последните 2 години намалихме с 40 на сто производството на олово, инсталацията за обезсеряване не успя да се справи с превишените норми на серни окиси и се стигна до този тъжен ден за колектива на ОЦК, заяви по-късно на пресконференция Стоянова, цитирана от БТА.

Тя съобщи, че вчера премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Нона Караджова са се срещнали с мажоритарния собственик на ОЦК Валентин Захариев във връзка със спирането на оловния завод и реалната опасност 350 души да останат без работа.

Постигната е била договорка, ако металургичното предприятие до един месец се справи с проблема с наднормените обгазявания със серен диоксид, да продължи да работи. Ще направим всичко според възможностите си да отстраним този пропуск и да запазим работата на стотиците металурзи, обеща Славея Стоянова.

Още през есента на 2010 г. екоминистерството обяви, че при повече от 2 замърсявания за месец ще спре оловното производство на ОЦК. Тогава предприятието вече беше превишило годишния лимит от 24 обгазявания със серен диоксид и ведомството обяви, че освен риск за здравето на населението ОЦК създава и опасност от санкции за България за неспазване на европейските норми за въздуха.

Оловно-цинковият комплекс обаче продължи със серийните замърсявания. През януари, когато отново бяха регистрирани серия наднормени изпускания, на среща в Кърджали с ръководството на ОЦК Нона Караджова постави ултиматум на предприятието да представи програма за намаляване на замърсяванията или да спре работа.

За миналата година ОЦК е увеличил продажбите си с едва 3% заради по-високите борсови цени на металите според финансовия му отчет. Комбинатът е произвел близо една четвърт по-малко олово и цинк в натура през миналата година заради ремонти в завода и ефекта на кризата.

Ръстът в борсовите цени на двете стоки на международните пазари с между 25 и 30 на сто помага за увеличаването на приходите от продажби, но допълнително свива рентабилността на ОЦК, чиято печалба се свива с 80% до едва 1 млн. лв. при 5.2 млн. лв. година по-рано.

0 коментара:

Публикуване на коментар