13 с обвинение за радикален ислям

четвъртък, юни 21, 2012 |

Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла обвинителен акт срещу 13 души, за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация “Ал - Уакф ал - ислями” - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Районният мюфтия на Пазарджик е познавал осъдения за разпространение на антидемократична идеология Ахмед Ахмед
Познавам Ахмед Ахмед, имал съм контакти с него, но в последно време не сме се виждали, каза за радио "Фокус" - Пазарджик Абдуллах Мустафа Салих, районен мюфтия на Пазарджик обвинен от прокуратурата за участие в ръководството на организацията "Ал Уакф Ал Ислями". Смятам, че дори в предишната му присъда няма факти, които да потвърждават факта, че той е проповядвал неща, които са извън исляма и че не е вършил нищо нередно, коментира той. Ахмед Ахмед е осъждан за престъпления по: чл. 108, ал. 1, предл. 2 и 3 във вр. с 26, ал. 1 от НК и по чл. 162, ал. 1 във вр. с 26, ал. 1 от НК, за които му е наложено наказание от 3 години „лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 5 години и обществено порицание. "Освен това в обвинението на прокуратурата се посочва, че ние сме група, а аз нямам контакти с тях, дори нямам телефоните им и не съм разговарял с тях. Хората, които са посочени в обвинението на прокуратурата, сме от различни региони - мюфтията на Смолян, имамът на Кочан, на Лъженица в Благоевградско, а също хора от община Белица. Само ръководителите - Саид Мутлу, аз и Ахмед Ахмед сме от Пазарджишко. Допуска се грешка при обвиняването ни, която се дължи на непознаване на исляма. Срамувам се, че живея в такава държава и не разбирам това, в което те се опитват да ме обвинят, каза също Салих.
Ваня НИКОЛОВА


Окръжна прокуратура – Благоевград не е повдигала обвинение за проповядване на радикален ислям
Окръжна прокуратура-Благоевград все още не е повдигала обвинение за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Това съобщи за Радио “Фокус”-Пирин говорителят на Окръжна прокуратура-Благоевград Весела Стоилова. В момента тече разследване, което се води срещу неизвестен извършител. От пресцентъра на държавното обвинение обясниха, че на този етап не могат да коментират каква конкретно е правната квалификация на воденото в момента разследване.
Красимира ДИМИТРОВА


Районният мюфтия Айдън Мохамед: Действащите имами в Гоцеделчевско не проповядват радикален ислям
Част от имамите, които са обвинени за участие в нерегистрираната организация „Ал-Уакф ал-ислями", все още не са получили официално обвинения. Когато това се случи с юристите ще коментираме случая и мерките, които ще се предприемат. Това каза за Радио „Фокус”-Пирин районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед. Според него създалата се ситуация е абсурдна. „Цели политически партии не могат да премахнат управлението и конституцията на една държава, едва ли тогава петима души ще успеят да сменят конституционния ред в държавата. Това е смешно и несериозно”, категоричен бе Айдън Мохамед. Има действащи имами в няколко от селата и никъде населението не е видяло да се проповядва радикален ислям. „Самите мюсюлмани нямат никакви притеснения и не се опасяват. При нас заплащането на имамите става от самото население. Ако една мюсюлманска общност в дадено населено място се съмнява в своя религиозен водач, хората няма да изкарат пари от джоба си и да отделят от залъка си, за да му платят. Това е и най-добрият коректор на самите имами”, категоричен бе Мохамед. Мюсюлманите и християните не само в Гоцеделчевско, а и в цялата страна, имат изграден естествен начин на съжителство и нямат нужда от умиротворители. „Има места в България, където се опитват да създадат такова напрежение и след това идват да умиротворяват хората. Тези, които имат подобни действия не са от средите на нашите религиозни водачи”, каза мюфтията.
Йорданка БАКАЛСКА


Има единични случаи на жени в Пазарджишко, пожелали да се снимат за лични карти със забрадки
Работата по сигналите за дейност на организации, които не са регистрирани по законно установения ред в страната, какъвто е случаят с „Ал Уакф Ал Ислями”, е приоритет на ДАНС, каза за Радио "Фокус" - Пазарджик говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. По отношение на регистрираните случаи на желаещи жени от региона да се снимат със забрадки за издаване на лични документи, той коментира, че случаите са единични, но ги има. Много малко са случаите, при които жени искат да се снимат със забрадки. Това е разрешено от закона при положение, че се вижда 5 сантиметра от косата и двете уши също са извън забрадката. Ние сме задължени да изпълним това искане на гражданите. Това условие се спазва и досега не сме имали проблеми при издаването на лични карти с такива снимки, каза също Стоянов.
Ваня НИКОЛОВА

Нереално е да се говори, че 12 мъже и една жена ще правят шериатска държава в България, според обвинения Абдуллах Салих
Обвинението срещу мен не е от сега, а от 2010 година, така че то за мен не е ново, каза за Радио "Фокус" - Пазарджик Абдуллах Мустафа Салих, районен мюфтия на Пазарджик, обвинен от прокуратурата, че е един от ръководителите на организацията „Ал Уакф Ал Ислями”. Не ме притесняват повдигнатите обвинения, всеки ден съм сред хората и говоря на публично място. Хората се учудват от това, в което ни обвиняват. Според мен някои хора се опитват по някакъв начин да извлекат дивиденти. Не виждам какво радикално има в проповедите ни, ние се придържаме към основата на нашата религия. Притежаваната от нас литература е разпространена не само в България, но и в света. Иззетите книги от Саид Мутлу ги притежавам и аз вкъщи, същата литература имат и колеги, които не са претърсвани. Такава литература притежава всеки, който е завършил висше ислямско образование, каза също Салих. Според него обвиненията по член 108 и 109 от Наказателния кодекс ще отпаднат, защото никой няма намерение да променя конституционния ред в държавата. От самото начало досъдебното производство срещу нас беше манипулирано, надяваме се съдебният процес да бъде обективен и да няма предубеждение от страна на съдиите. Вече не сме във времето на комунистическия режим и се надяваме на прозрачен и обективен процес, каза също Салих. Той допълни, че е нереално да се говори, че 12 мъже и една жена ще искат да направят шериатска държава в една страна като България, която от години е член на Европейския съюз.
Ваня НИКОЛОВА


Ходжата на Сърница не е прекъсвал проповедите си в една от кварталните джамии, според кмета
Ходжата в Сърница Саид Мутлу, който е обвинен в ръководството на организацията "Ал Уакф ал Ислями", не е прекъсвал работата си в джамията в един от кварталите на Сърница, каза за Радио "Фокус" - Пазарджик кметът на град Сърница Мустафа Аликанов. В града има три джамии, така че той проповядва само в едната, не в целия град. Говорил с него за извършените проверки и иззетата литература. Той твърди, че няма повод за съмнения за характера на неговата дейност като ходжа. Ако извън града Мутлу има други връзки или проповядва различен от официалния ислям, той си носи отговорността за своето поведение, коментира Аликанов. Според него от един-два дни Саид Мутлу не се е появявал в града.
Ваня НИКОЛОВА

В Окръжна прокуратура-Смолян не е приключило досъдебното производство за проповядване на радикален ислям
В Окръжна прокуратура-Смолян не е приключило досъдебното производство за проповядване на радикален ислям. Това каза за Радио „Фокус”-Смолян говорителят на прокуратурата прокурор Иван Спиров. Повдигнатият обвинителен акт в Пазарджик и ситуацията в Смолян са различни и се гледат отделно. Експертизите в Смолян все още не са готови и делото към момента е на фаза досъдебно производство. „Все още не са приключили досъдебните експертизи, в които са ангажирани специалисти по арабистика, богословие, социология. Има назначени и компютърни експертизи, а забавянето се дължи на големия обем материали, които се изследват, а и казусът е доста сложен”, подчерта Спиров. Резултатите от експертизите са важни, тъй като от тях ще се установи дали се касае за проповядване на традиционен ислям или на друг вид идеология, която са установили колегите им от Пазарджик, за да повдигнат обвинение. Не може да се посочат имена и конкретни личности, срещу които е образувано и се води досъдебното производство. Те ще бъдат известни, когато се привлекат обвиняемите по делото. След представянето на експертизите на прокуратурата и запознаването на наблюдаващия прокурор с тях ще се прецени дали да се повдигне обвинение срещу конкретни личности.
Досъдебното производство се води от 2010 г., когато се проведе акция на ДАНС и прокуратурата срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”. Забавянето донякъде се дължи и на факта, че се води досъдебно производство по два-три случая, а експертите са едни и същи, каза още Спиров.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Кметът на Сърница: Няма напрежение, след обвинението на Прокуратурата срещу ходжата
Откакто съм кмет, не съм получавал сигнали за разпространение на радикален ислям или за дейност на организацията "Ал Уакф Ал Ислями" в Сърница. Това каза за Радио "Фокус" - Пазарджик кметът на град Сърница Мустафа Аликанов. Дори след получаването на информацията от прокуратурата за повдигнатото обвинение на ходжата на Сърница - Саид Мутлу, в града няма напрежение. Хората не се притесняват, те смятат, че ако има нещо нередно, то ще бъде установено от компетентните институции - каза кметът.
Преди месец в града дойде представител от Американското посолство и секретарят на Главното мюфтийство и чуха петъчната молитва, която се провежда от този ходжа, който е обвинен. Те се срещнаха след това и с мен, и казаха, че няма нищо обезпокоително. Хората от Сърница, които посещават трите джамии в града, казват, че радикален ислям не се проповядва, уточни Аликанов.
Ваня НИКОЛОВА


Операция на МВР и ДАНС срещу ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” от 6 октомври 2010 г. (Справка, Агенция "Фокус")
Специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” се е провела на 6 октомври 2010 година, показа справка в архива на Агенция “Фокус”. Акцията е реализирана при съвместни действия на прокуратура, МВР и ДАНС. Окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС, проведоха специализираната операция. Извършени са процесуални действия /обиски, претърсвания и изземвания/ на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.
Окръжна прокуратура – Благоевград извърши действията във връзка с акцията по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” в няколко гоцеделчевски села, заяви за радио “Фокус”-Пирин окръжният прокурор Елка Атанасова. Напрегната бе ситуацията в гоцеделчевското село Лъжница, където служители на МВР и ДАНС влязоха в дома на местния имам. Служителите на ДАНС и на полицията посетиха дома на местния имам Мохамед Камбер, откъдето при операция същата сутрин са иззели 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър. Стотици хора от село Лъжница стояха пред дома на имама и бяха категорични, че няма да пуснат служителите на реда да си тръгнат, докато не върнат обратно иззетите книги. Присъстващите на мястото кмет на село Лъжница Байрям Разманов и районен мюфтия Айдън Мохамед няколко часа се опитваха да убедят хората да позволят на служителите на ДАНС да си тръгнат с книгите, но местните бяха категорични, че няма да го позволят. По информация от районния мюфтия Айдън Мохамед, някои от местните хора дори започнали да недоволстват и срещу преговарящите с тях.
Служители на ДАНС са извършили проверка в дома на имама в сатовчанското село Кочан, съобщи за радио „Фокус” – Пирин кметът на селото Румен Орачев. Той заяви, че не знае с каква цел е проверката и няма информация какво се е случило в хода на самата операция. „Нямам представа какво е констатирано след проверката. На мен хора от селото ми казаха, че това се е случило” обясни кметът на село Кочан.
Подобна проверка ДАНС са направили в село Аврамово и други села в област Благоевград.
В Смолянско една от акциите на ДАНС и прокуратурата срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” се проведе в Рудозем. Това каза пред радио „Фокус” – Смолян кметът на общината Николай Бояджиев. Бояджиев допълни, че слуховете, които се носят в Рудозем и мълвата, която обикаля града е, че акцията е насочена срещу бившия районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. „Това обаче е непотвърдена информация, обясни Бояджиев и добави, че не смее да го твърди, защото специализираните служби не казват, а и нямат ангажимент да уведомяват местната власт. „Чувам само какво се говори", добави кметът на Рудозем. Според него операцията на ДАНС и прокуратурата в Смолянско е потвърждение на опасенията му за това, което се случва не само в Рудозем, но и в областта. „Радвам се, че все пак държавата започна да обръща внимание на тези работи. Не знам обаче защо се чака идването на Ердоган в България, за да се извърши това, което трябваше да стане отдавна, коментира още Николай Бояджиев. По думите му - „Ал Уакф Ал Ислями” е международна организация, която в общи линии създава проблеми навсякъде, включително и в Пакистан, Турция и т.н. Бившият районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов не вдигна телефона си, а никой не отговори и на стационарния телефон на Районното мюфтийство.
В Пазарджишко Окръжната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по повод проведената специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” във взаимодействие с МВР, каза за радио „Фокус” - Пазарджик говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Досъдебното производство бе образувано по член 109 във връзка с член 108 от Наказателния кодекс. В постановлението е посочен период 2008-2009 година. Неизвестният извършител е ръководил и организирал група, която си поставя за цел вършене на престъпления против републиката и изповядване на антидемократична идеология насочена към насилствено завземане на властта и насилствена промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй, уточни Стоянова. Претърсванията са започнали в 7 часа сутринта на 6 октомври и са на територията на община Велинград. Изпратени са трима следователи. За тези претърсвания има получено разрешение от Окръжния съд в Пазарджик, който е преценил, че са налице предпоставките предвидени в закона, за да се извършат такива действия. Претърсванията са извършени в два дома на територията на населени места в община Велинград. Става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм, салатизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българо-мохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма, каза също Стоянова.
Полицейско присъствие е имало в град Сърница, каза за радио "Фокус" - Пазарджик кметът на Сърница Мехмед Карамолла. Нямам информация в Сърница да има клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”, уточни Карамолла. Според говорителя на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова, претърсванията са започнали в 7 часа сутринта на 6 октомври 2010 г. и са били на територията на община Велинград. Те са извършени в два дома на територията на две населени места в община Велинград. Става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм, салафизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българомохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма.

На 9 март 2011 г. на пресконференция в Смолян зам.-главният прокурор на Република България Валери Първанов съобщава, че в литературата, иззета при специализираната акция на ДАНС за предотвратяване на радикалния ислям в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик, се съдържат проповеди, различни от Корана и традиционния ислям.

На 19 март 2011 г. Окръжната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство по случая с нелегалния клон на ислямската организация „Ал Уакф ал Ислями”.

Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в гр. Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. Ислямска фондация „Ал Уакф ал Ислами” се занимава с благотворителна дейност, се съобщава на официалната й страница, показа справка на Агенция “Фокус”. Фондацията осигурява подкрепа за различни програми – оказване на помощ на жени и деца, образование и социално развитие, изучаване на арабски език.
Основана е през 1989 година.
До момента не е доказана връзката й с терористична дейност. Не е включена в списъка с терористични организации на Държавния департамент на САЩ и на ЕС.
Холандският клон на фондацията е затворен, след като става ясно, че шестима от атентаторите от 11 септември са посетили семинар, организиран от „Ал Уакф ал Ислами”. Фондацията е сред няколкото организации, срещу които има заведени дела от семейства на жертви на атентатите от 9/11 2001 година.
Според доклад на холандското разузнаване за дейността на фондацията в Айндховен „Ал Уакф ал Ислами” говори за джихад.

Агенция „Фокус”
Организацията"Ал - Уакф ал - ислями" е действала основно на територията на град Сърница
Факт е, че организацията"Ал - Уакф ал - ислями" е действала основно на територията на град Сърница и там са извършени престъпленията, в които са обвинени 13-те лица. Това каза за Радио "Фокус" - Пазарджик говорителят на Окръжна прокуратура - Пазарджик Снежана Стоянова. Трима от лицата, на които е повдигнато обвинение, са свързани с ръководството на организацията, а останалите 10 са обвинени в членуване в нерегистрирана по законовия ред организация на територията на страната. Тази организация си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология, уточни Стоянова. Тя допълни, че делото вече е внесено в Окръжния съд в Пазарджик и предстои насрочването на дата по него, след като съдията-докладчик се запознае с материалите по него. Обвинителният акт по делото е подготвен от наблюдаващия прокурор по случая Нели Попова, каза също говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус”
Прокуратурата повдигна обвинения срещу 13 души за участие в нерегистрираната организация “Ал - Уакф ал - ислями”
Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла днес обвинителен акт срещу 13 души, за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация “Ал - Уакф ал - ислями” - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.
В съобщението на Прокуратурата се казва, че обвиненията са по чл. 108 ал.1 пр. второ от НК - за проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.
Обвиненията по чл. 109 ал.1/2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК касаят ръководенето / членуването в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация “Ал - Уакф ал - ислями” - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик, ръководена от обвиняемия Саид Мутлу и с членове - останалите обвиняеми, която си е поставила за цел извършване престъпления по Глава І-ва от НК, а именно проповядване на антидемократична идеология.
Обвиненията по чл. 164 ал.1 пр.1 от НК са за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.
Обвиняемите изградили своя стройна система от възгледи - идеология, почиваща на елементи от салафизма, която в периода от м. март 2008 година до 06. 10. 2010 г., преимуществено на територията на три области - Пазарджик, Благоевград и Смолян представяли на своите последователи в България в радикален вариант.
Единият от обвиняемите - Ахмед Ахмед е осъждан за престъпления по: чл. 108, ал. 1, предл. 2 и 3 във вр. с 26, ал. 1 от НК и по чл. 162, ал. 1 във вр. с 26, ал. 1 от НК, за които му е наложено наказание от 3 години „лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 5 години и обществено порицание.
Определена е мярка за неотклонение”ПОДПИСКА” по отношение на всички обвиняеми.

Окръжната прокуратура – Пазарджик е внесла обвинителен акт в Окръжен съд - гр. Пазарджик срещу:

1. Саид Мехмед Мутлу
за престъпления по:
- чл. 108 ал.1 пр. второ от НК.
- чл. 109 ал.1 пр. второ във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК
- чл. 164 ал.1 пр.1 от НК .

2.Абдуллах Мустафа Салих
за престъпления по:
-чл. 108 ал.1 пр. второ от НК.
-чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК.
-чл. 164 ал.1 пр.1 от НК.

3. Ахмед Ахмед
за престъпления по:
-чл. 108 ал.1 пр. второ от НК.
-чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК.
-чл. 164 ал.1 пр.1 от НК .

4. Неджми Дъбов
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК.

5. Хайри Шерифов
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

6. Байрам Ушев
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

7. Ахмед Абдурахманов
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

8. Изет Джалев
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

9. Мохамед Камбер
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

10. Юсуф Горелски, за престъпление по чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

11. Найме Горелска
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

12. Али Хайраддин
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК

13. Али Ходжа
за престъпление по:
- чл. 109 ал.2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК


19 юни 2012 | 14:48 | Агенция "Фокус"

0 коментара:

Публикуване на коментар