Искаш да си българин? Държиш изпит

четвъртък, юни 21, 2012 |

Изпит за владеене на български език ще трябва да положат македонците, бесарабските българи и всички, които кандидатстват за българско гражданство по натурализация. Изискването няма да важи за спортисти и за други лица, които получават български паспорт за заслуги към държавата.
Това реши правителството на днешшното си заседание, след като направи промени в закона за българското гражданство. Досега кандидатите за гражданство от български произход бяха освобождавани от препитването, което е задължително за всички други.
Граждани на държави от ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария, както и семейните половинки на българи ще могат да получават наше гражданство, без да се отказват от своето.
Същото ще важи и за хората от държави, с които България има договори за взаимност - тоест и отсрещната страна не иска от българите да се отказват от своето гражданство. Няма да се изисква отказ от предишно гражданство, когато лицето е подало молба за това, но съответната страна не  отговаря. Това се случвало често в някои арабски държави като Сирия и Иран.
С промените в закона ще се опрости процедурата за възстановяване на гражданство. Това засяга стотици деца от бракове, при които единият родител е от бивша съветска република например. Много от тях заради грешки на общините са вписани в регистрите, издавани са им български документи, отбили са военна служба в Българската армия, но не са български граждани.
Инвеститори също ще могат да се възползват от по-лек режим за получаване на български паспорти, като условията още се уточняват.

0 коментара:

Публикуване на коментар