Турция ни връща 7 имота

вторник, юни 12, 2012 |

"Турската дирекция по вакъфите взе решение за връщането на 7 екзархийски имота. Поздравления за българската общност в Турция."
Това съобщение публикува външният министър Николай Младенов в социалната мрежа Twitter вчера.
Нито Младенов обаче, нито служители от Министерството на външните работи пожелаха да уточнят кои точно са имотите, защото все още не е издаден официален протокол, макар решението да било взето преди дни.
От българската общност са подадени официални искания с документи за 11 имота, като от тях са одобрени 7, научи "Труд".
България обаче е отправяла претенции за общо 53 имота, за които нееднократно Анкара е давала обещание, че ще ни върне във владение.
Източници от общината в Истанбул смятат, че сред върнатите имоти със сигурност ще е бивше българско училище.

Турското правителство взе решение през лятото на миналата година да върне имотите на християнското, еврейското и други религиозни малцинства, национализирани през последните 75 години. Тогава председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лиязе съобщи, че българското настоятелство ще предяви иск за връщане на нотариалните актове на 45 имота.
Най-важните от тях са в европейската част на централните квартали на Истанбул - Таксим, Шишли, Ортакьой и Балат. Лиязе посочи на първо място българската болница, която е дадена под наем на вестник "Тюркие", старата екзархия, семинарията и други имоти в Истанбул, както и няколко български имота в Одрин.
Решението на турското правителство от миналото лято предвиждаше и да бъдат платени компенсации за всеки конфискуван имот, който след това е бил препродаден.
Връщането на тези имоти е ключово изискване на Европейския съюз и беше искано и от правозащитни организации и евродепутати.
Срещу югозападната ни съседка бяха заведени серия от съдебни процеси в Европейския съд за правата на човека във връзка с извършените в миналото конфискации.
Georgi Angelov I Trud

0 коментара:

Публикуване на коментар