Код Босфор!

сряда, юни 13, 2012 |

Неслучайно за пръв път, в словото си от трибуната в Джебел, лидерът на ДПС Ахмед Доган спомена Турция. На отбелязването на Майските събития тази година той предпочете да напомни, че Турция е “огромна страна” с “огромен икономически потенциал”. На политическите анализатори в България това прозвуча като молба към Анкара. И май не грешат. Във вътрешнополитически аспект „молбата” на Доган беше отговор на опитите на премиера Бойко Борисов да го притисне между турския премиер Реджеп Ердоган и Касим Дал, а във външен да каже на Турция, че ДПС иска да се промени.
Борисов се старае България и Турция да се сближат още повече като съседни страни, но Доган остава извън рамката на това сближаване, а вътре е Касим Дал, който тръгна да прави нова партия за турците. Не случайно не Доган, а Дал присъстваше на срещата на Борисов с турския премиер Ердоган и премиера на Катар във Варна на 17 май.
Самият Ердоган реже основата на Доган. Виждате – идва толкова пъти в България и не иска добър ден да му каже” – тези думи, казани от Борисов, не са случайни и не са без знанието на Ердоган. Това е послание към електората на Доган.
В етнически смесените райони партията на Доган все още е лидер, но нищо не е както преди. Той е наясно вече с едно – или ще се промени и ще се вслуша какво иска обикновеният му електорат, или загубата на влияние ще продължава да расте. Изборът е негов. Напомнянето за Възродилтения процес вече не върши работа на избори. Защото няма как в България някой дори да направи опит да повтори подобна грешка. Едно нещо не се променя – самата промяна! Няма как Доган да остане същият. Кодът „Босфор” е в действие.
Нахит ДОГУ

0 коментара:

Публикуване на коментар