ПРОКУРАТУРАТА ЗАХАПА ИМОТИТЕ НА ДОГАН

вторник, юни 12, 2012 |

Софийската градска прокуратура е започнала разследване на данъчни престъпления, свързани с имотите, за които се твърди, че са на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това съобщава говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред в. "Сега".
Тя отказва да отговори на въпроса кого точно разследват за въпросните престъпления - формалните собственици на сараите или самия Доган. Аранудова само обясни, че не може да навлиза в подробности, тъй като има вероятност да навреди на разследването. 

Проверката на имотите на Доган започна в средата на 2008 г. Депутатите от комисията за борба срещу корупцията в предишния парламент поискаха да разберат кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи , хотела "Каза Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин, парка "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на Доган.

Нямам имот в Дръндар, прехвърлих го, каза лидерът на ДПС в средата на 2009 г. Проверка на НАП през 2010 г. показа, че визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп" и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов. Холдингът е замесен и в случая "Цанков камък", тъй като е съсобственик на Института по минно дело, от който Доган е получил рекордния хонорар от 1 млн. евро. 

Междувременно в началото на 2010 г. съсобственикът на "Каза Домини" Арбен Хавальов бе осъден за укриване на данъци. 

Впоследствие казусът с имотите на Доган отново бе даден за проверка на НАП. След като тази проверка приключи, данните от нея бяха пратени в прокуратурата.

0 коментара:

Публикуване на коментар