Турция пусна и конкуренти на БДЖ

вторник, юни 12, 2012 |

Транзитните жп превози през България ще се увеличат рязко от догодина. Това прогнозира шефът на Асоциацията на железопътните превозвачи в България Симеон Ананиев пред “Труд”. 
Според него за това ще допринесе фактът, че Турция е склонила и влаковете на българските частни жп компании да влизат след Капитан Андреево. Досега това право бе само за “БДЖ-Товарни превози”, но от миналата седмица същото могат да правят още три компании - Българска железопътна компания (част от румънската “ Груп Феровиар Ромън”), “Ди Би Шенкер рейл България” (собственост на гиганта “Дойче бан”) и “Булмаркет”. Договорът с тези компании е бил подписан миналия четвъртък в Анкара.
По този начин дни преди старта на приватизационната процедура за “БДЖ- Товарни превози” държавната компания губи още една от привилегиите си.

Реално страната ще спечели допълнителни приходи от инфраструктурни такси, обясни Ананиев. Според него след отпадането на посредничеството на БДЖ може да се очаква значителен ръст на превозите от Германия за Турция и от Румъния за Турция. България печели от това, тъй като за всеки влак, минаващ по релсите у нас, се събират високи инфраструктурни такси. 
“От догодина гигантът “Дойче бан” пуска по още два влака дневно, които ще минават през България. Идеята е да ползват втория Дунав мост при Видин - Калафат, обясни Ананиев.

0 коментара:

Публикуване на коментар