Нов протест срещу високоговорителите на джамията в София

четвъртък, юни 14, 2012 |

Десетки активисти от „Атака” и ВМРОпротестират срещу високоговорителите на столичната джамия „Баня баши” пред сградата на Столичната община. Недоволството им е насочено срещу престъпното бездействие на кмета и общинския съвет спрямо продължаващото нарушаване на закона от джамията, съобщават още от партията.

Външното озвучение на джамията е в нарушение на Наредба номер 1, каза Волен Сидеров в началото на проявата. „Всеки ден от години наред джамията нарушава наредбите на Столична община, в които ясно се казва, че се забранява външното озвучаване по всякакъв начин, освен при предвидените в закона случаи. От 2006 г. събирахме подписи, над 300 000 подписа са внесени в общината”, каза лидерът на „Атака”.

В протеста се включи и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. „Всеки петък звъкът от минарето на джамията е неописуемо висок. Първата редакция на Наредбата беше, че се забранява използването на електронни озвучителни системи за религиозни цели. Тази наредба падна в съда, заради кръчмарите от Студентски град”, заяви той.

„Искаме да се прекрати нарушаването на наредбата. Не искаме да вие озвучителната уредба. Нямаме нищо против каквото и да било вероизповедание, приемаме българите-мюсюлмани за наши братя, но смятаме, че поведението на мюфтийството в момента е провокативно”, обясни още Джамбазки.
Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че в общината има внесена декларация. „Ще я разгледам и ще възложа нова проверка, ако има съменение за нарушаване на обществения ред. София е символ на религиозната и етническата толерантност, била е векове и трябва да запазим това”, заяви още тя.

Протестът е съгласуван да продължи от 9.30 до 14.00 ч., взети са всички необходими мерки за сигурност, обясни Красимир Димитров от дирекция „Обществен ред и сигурност” в общината.
„Атака” организира протести срещу високоговорителите на джамията и миналата година през май. Тогава бой между мюсюлмани и националисти беляза петъчната молитва в джамията „Баня Башъ” в София. В мелето пострадаха полицаи, ранена беше и депутатът на „Атака” Деница Гаджева. 

В политически план инцидентът доведе до ултиматум на Волен Сидеров към ГЕРБ и вътрешния министър Цветан Цветанов с обещанието „Атака” да мине в опозиция и да поиска оставката на Цветанов, ако престъпникът ударил неговия депутат не бъде заловен и съден.

0 коментара:

Публикуване на коментар