Смъртта на Тургут Йозал е подозрителна

петък, юни 15, 2012 |

Ексхумация на тялото на бившия турски президент Тургут Йозал ще бъде направена, за да бъдат разследвани подозренията във връзка със смъртта му.
Предложението бе направено в доклад на специално назначена държавна комисия за разследване на обстоятелствата около смъртта, чиито резултати бяха огласени пред обществеността.
Заключението на комисията е, че смъртта на Тургут Йозал е подозрителна и трябва да се разследва.
Тургут Йозал, осмият президент на Турция, почина на 17 април 1993 г. от инфаркт, според тогавашното лекарско заключение.
Но оттогава досега все се изказват подозренията около смъртта му. Съпругата му Семра Йозал твърди, че в деня преди да почине той е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на сегашния министър на културата Вежди Рашидов. По думите й Тургут Йозал бил уморен, на приема консумирал само лимонада и е бил натровен с лимонада.
В доклада на комисията обаче се отбелязва, че на приема са предложили на Тургут Йозал портокалов сок, от който пили и сервитьорите, освен това не може да се установи кой точно е дал чашата, тъй като присъствали прекалено много хора. Твърди се също, че приемникът му Сюлейман Демирел забавил огласяването на смъртта. Интересното е, че преди няколко дни парламентарна комисия посети Сюлейман Демирел в дома му и са му били зададени въпроси и във връзка със смъртта на Тургут Йозал.
Много разпространена в Турция е версията, че Тургут Йозал, който бе от полукюрдски произход, бе убит, за да му се попречи да осъществи реформите, с които възнамеряваше приживе да разреши кюрдския проблем. 
BNR

0 коментара:

Публикуване на коментар