"Атака" демонстративно напусна след скандал в пленарната зала

петък, юни 22, 2012 |

Парламентарната група на "Атака" напусна демонстративно пленарната зала, след като председателят напарламента Цецка Цачева отказа да даде повторно думата на Волен Сидеров след изказването на Искра Фидосова.
Фидосова говори по повод изявлението на Сидеров, че ГЕРБ имат закдулисни договорки с ДПС и затова не реагират на тяхното антиконституционно искане да се води предизборна агитация на език, различен от официалния.
Голяма лъжа е, че никой от ГЕРБ не се е произнесъл срещу искането на ДПС да се води предизборна кампания на език, различен от официалния, каза Искра Фидосова, председател на правната комисия в Народното събрание и заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ.
Тя допълни още, че на 2 май на заседание на Министерски съвет има прието становище по препоръките в доклада на ОССЕ, в което е казано, че българското правителство смята за недопустимо да се води предизборна кампания на различен от български език и че такава препоръка няма да изпълни.
В два материала - от името на правителството и от името на парламентарната група, се казва - не следва да се допусне агитация на друг език, освен на официалния. Ние първи и единствени сме изразили категорична позиция, че няма да предприемем никакви действия по отношение на промяна на Изборния закон в това отношение. Няма задкулисен ангажимент с ДПС и няма да има, категорична е Фидосова.
След изказването на Фидосова, стана скандал в парламента. Волен Сидеров поиска лично обяснение с аргумента, че Фидосова е споменала името му, но Цецка Цачева не му позволи.
От „Атака" смятат, че ДПС иска промяна в Изборния кодекс, за да може да се води пропаганда на турски език по време на предизборните кампании. Това антиконституционно искане се е стигнало заради средата, която управляващата партия ГЕРБ държи вече трета година - туркофилска среда, заяви по-рано Волен Сидеров.
"ДПС поставя искане - да се говори на турски по време на кампаниите; ГЕРБ мълчи по този въпрос. До днес не съм чул изявление - на премиера, на вицепремиера, на министъра на вътрешните работи, на президента дали това искане е конституционно или не. Защо премиерът на България не се изказва до момента за това предложение на ДПС - има ли основание, няма ли основание; защо президентът на България не се изказва, защо председателят на предизборния щаб г-н Цветанов не каза, че това е антиконституционно предложение и то изобщо не може да мине", недоумява лидерът на „Атака".
"Г-н Цветанов, признайте си, че сте заедно с ДПС - каза Сидеров. - Защо не искате да се приеме признаване на арменския геноцид - за да не се разсърди Анкара. Защо не правите нищо за обезщетенията за заграбените тракийски имоти от 1913 година. Вместо това - премиерът Борисов се прегръща с премиера Ердоган и го приема на тайни срещи, на които никой не знае - за какво се договарят".

0 коментара:

Публикуване на коментар