Неджми Али: Не разбирам поведението на управляващите, подкрепяйки популистко предложение за събранията и митингите

сряда, юли 11, 2012 |

Не разбирам поведението на управляващите, подкрепяйки предложението на „Атака” за събранията, митингите и манифестациите. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът Неджми Али от ПГ на ДПС, след като вътрешната комисия в парламента прие на първо четене предложените от "Атака" законови промени – събрания, митинги и манифестации да се водят само на български език, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Депутатите от ПГ на ДПС, които са в комисията, гласуваха „против” това предложение. Според Неджми Али – трябва да се върнем в близкото ни минало и да видим какви бяха препоръките основно в доклада на ОССЕ за изборите и Изборния кодекс.
В отдел „Приоритетни препоръки” е отбелязано, че трябва да бъде дадена възможност на тези български граждани, които се самоопределят като част от определени малцинствени групи, да имат възможност да изказват своите послания на съответния майчин език, който употребяват като представители на съответното малцинство.
„И сега, подкрепяйки едно такова популистко предложение, не разбирам поведението и на управляващите в тази насока. Те говорят от една страна, че приемат препоръките на ОССЕ, но де факто, се случва нещо съвсем различно, за съжаление, което не отговаря на тяхната политика като цяло. Нали все пак са „Граждани за европейско развитие на България”. Не виждам къде е европейското развитие, след като не се съобразяваме с основни постулати и послания на ОССЕ”, каза Неджми Али.
Корнелия Нинова от ПГ на Коалиция за България обоснова позицията на парламентарната група с това, че уредбата, която предлагат от „Атака”, вече съществува както в Конституцията, така и в Изборния кодекс. Тази материя е уредена и агитацията се води на официалния български език. Излишно е да се записва трети път, в трети различен закон нещо, което вече съществува като норма. Ако се спазват Конституцията и законите на България, няма опасност агитацията да се води на друг език”, според Нинова. Тя посочи още, че има текстове в Конституцията, които уреждат това такива мероприятия да се водят само на български език и извън предизборната кампания.
Цветан Сичанов от ПГ на ГЕРБ заяви, че не е съгласен такива мероприятия да се водят на друг език, освен българския, за да е ясно, разбираемо и достъпно за всички.
„Ние сме държава, в която българският език е официален, и е нормално да бъде разбираем за всички българи. Не съм убеден, че на мероприятията присъстват само хора, които знаят друг език, различен от българския. Нормално е посланието да стигне до всички, да бъде правилно разбрано и всеки да може да си формира мнението”, каза Сичанов.
Председателят на комисията Анастас Анастасов гласува по законопроекта с „въздържал се”. Той също смята, че този въпрос е достатъчно уреден както в Конституцията на страната, така сега и в Изборния кодекс и няма нужда от подобна регламентация.
Радостина ГЕОРГИЕВА

0 коментара:

Публикуване на коментар