Турската интелигенция в столицата си спомни за покойния Юсуф Керим

понеделник, юли 16, 2012 |

Близо петдесет софиянци се събраха на 12 юли 2012 г. в Медийно-културния център на Главно мюфтийство, за да присъстват на конференцията по случай петгодишнината от кончината на писателя, журналиста и учителя Юсуф Керим, който е и един от пионерите положили основите на Ислямския институт в София. Конференцията, която бе организирана от Сдружението за културно взаимодействие, бе посрещната с интерес от турския интелектуален елит в столицата. Тя бе открита от доц. Ибрахим Ялъмов и ръководена от д-р Исмаил Джамбазов.
Като дългогодишен колега и приятел на покойния Юсуф Керим д-р Исмаил Джамбазов разказа на аудиторията спомени за личността на своя приятел, с който е работил в течение на 60 години в различни сфери. Презентация за живота и творчеството на Юсуф Керим направи и неговият студент зам.-главният мюфтия Ведат С. Ахмед. Той посочи, че възпитаникът на училището Нювваб в гр. Шумен е изиграл важна роля в образователния, културния и религиозния живот на мюсюлманите в България, тъй като е станал свидетел на развитието им в трите епохи, в които е живял, но не само свидетел, а и активен участник в социално-културното развитие на мюсюлманско-турското малцинство в България.
По време на споменателната конференция главният редактор на сп. Мюсюлмани Исмаил Чаушев анализира литературните произведения на писателя и посочи, че той има важно място в прозата, особено хумористичната литература на турците в България. Последният, който говори на конференцията, бе режисьорът Али Дервиш, който представи и анализира драматургията на Юсуф Керим, който близо десет години е работил като драматург и сценарист в турския театър в гр. Шумен.
В заключителната част мероприятието младите членове на Сдружението за културно взаимодействие Сибел, Неслихан и Сезгин представиха сценки от хумористичните произведения на Юсуф Керим. Накрая приветствие към присъстващите и благодарности към организаторите отправи Дениз, внукът на покойния Юсуф Керим.

Главно мюфтийство

0 коментара:

Публикуване на коментар