ВМРО: Държавата ни е България, няма да допуснем турцизиране!

вторник, юли 17, 2012 |

Преди дни ВМРО излезе с декларация, в която осъжда опитите на Сезгин Мюмюн да създава турско радио в контекста на пълзяща турцизация на страната.
Ето защо от партията изпратиха до медиите обръщение до протурския активист Сезгин Мюмюн по повод обвиненията му към ВМРО в популизъм и крайности. В момента Мюмюн, който се представя за председател на НПО, наречено Федерация „Справедливост - България”, се опитва да създаде радио на турски език в Кърджали. ВМРО пък се обяви против идеята, с което си навлече гнева на традиционно провокативния Мюмюн.

Затова и в писмото си до Сезгин Мюмюн ВМРО пише: „Нямаше дори да коментираме поредните Ви провокации и да Ви правим реклама, ако те не съвпаднаха по един доста съмнителен начин с исканията на ДПС за нови часове по майчин език и агитация на турски преди изборите, както и с исканията на мюфтийството за втора джамия в София”. В писмото ВМРО припомня още, че у нас – за разлика от Република Турция – правата на всички граждани на самоопределение, ползване на майчин език и вероизповедание са гарантирани и спазвани. „Всичко друго е политическа спекулация с хората в смесените региони и рекет спрямо българите”, се казва в обръщението. „Почва за пълзяща турцизация няма да има, докато по тези места има българи и тази държава се нарича България”, категорично е писмото на ВМРО към Сезгин Мюмюн.

0 коментара:

Публикуване на коментар