Немалко дискриминационни текстове в редица закони продължават да действат в европейска България, според ДПС

сряда, юли 18, 2012 |

Депутатите обсъждаха на първо четене предложенията за промени в изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението на ДПС за агитация на друг език освен официалния предизвика истеричната реакция на всички останали основни политически сили, каза Лютви Местан от парламентарната трибуна. ДПС остана едва ли не в изолация. Крайната позиция на „Атака” беше припозната и от ГЕРБ, и от БСП, и от демократите отдясно. Защо? Първопричината за тези истерични реакции всеки път, когато ДПС поставя въпроса за правото на идентичност като основно, неприкосновено, свещено право на българските граждани, е че в българската политика има един устойчив рефлекс, който се изразява в това, че етническите, религиозните, културните различия, които са естествени по тези земи, се възприемат едва ли не като заплаха за националната сигурност на страната. Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан при обсъждането на промени в Изборния кодекс. Според Местан - има немалко на брой дискриминационни текстове в редица закони, които продължават да действат и в европейска България. Като пример той посочи забраната да се ползват частично и майчините езици в хода на предизборната кампания.
„Тези ограничения са противоестествени. Няма никакъв риск нито за националната сигурност, нито за националното единство на България”, подчерта Лютви Местан.
„Европа поощрява комуникацията, защото гледа на езика преди всичко като на комуникативно средство. Ние в България натоварваме езика с далеч други тежести. Рано или късно дискриминационните разпоредби не само в Изборния кодекс ще отпаднат”, добави Местан.
Депутатът от ПГ на ГЕРБ Юлиана Колева заяви, че всяко едно съществено нарушение на изборните правила подлежи на съдебен контрол. „Подкрепяме промяна в отделни текстове, които не предвиждат съдебно разглеждане на отделни важни въпроси от Изборния кодекс, но след съответно прецизиране на текстовете. Сегашните предложения удължават безкрайно дълго изборната процедура. Призовавам колегите от различните парламентарни групи да прецизират своите предложения и само там, където Изборният кодекс дава тази възможност в рамките на общите принципи, да се намеси с решаване на отделни въпроси в съда”, каза още Колева.
Целта, която е представена пред нас, е да изработим такива правила – да се проведат нормални избори, които да не оставят съмнения в когото и да било, че ще бъдем свидетели на каквито и да е негативни явления. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на първо четене на промени в Изборния кодекс.
„Получихме много обвинения за проведените избори през миналата година. Това са голословни обвинения – че сме създали Изборен кодекс, в който са били толкова много проблемните текстове, че няма как да се прилагат, затова има нужда от основен ремонт”, заяви Ципов.
По думите му - там, където са възникнали проблеми, става дума за проблеми, които в един немалък процент от случаите са продукт на някои умишлени деяния.
„В тези доклади на международните институции за изборите беше отчетено, че има наистина сериозен напредък с нормативната уредба, по отношение на това да не бъдат допускани да се случват определени негативни явления. Някои сигурно ги боли, че не могат да използват една или друга лоша практика в тяхна полза. Няма да подкрепим предложения, които са откровено противоконституционни и ретроградни”, посочи Красимир Ципов. Според него има теми, по които има постигнато общо съгласие.
„Ние ще подкрепим всички разумни предложения”, заяви Ципов.
По думите на депутата - промените касаят работата на всички избирателни комисии и повишаване на прозрачността на тяхната дейност.
Яница ТАНЕВА
Агенция "Фокус"

0 коментара:

Публикуване на коментар