Турски граждани са фалшифицирали дипломи

понеделник, юли 30, 2012 |

Турски граждани са правили фалшификации върху редовни и вече легализирани български дипломи за висше образование. Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов на извънредно заседание на Съвета на ректорите. Изявлението му идва седмица след решението на Турция да спре признаването на дипломи от български висши училища под предлог, че "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на организирана престъпност".
Игнатов обяви, че е била подправяна информация за хорариумите и оценки в приложенията към дипломите.
Министърът на образованието заяви, че държавата ни не може да носи отговорност за фалшификациите на частни лица и обвини медиите, че са провокирали скандала като непрекъснато пишат колко некачествено е българското образование.
На извънредно заседание на Съвета на ректорите представителите на висшите училища също отхвърлиха обвиненията и поискаха МВнР да изпрати протестна нота до Турция и въпросът да бъде отнесен до Брюксел, тъй като замразеното признаване на дипломи от Анкара било "пробив в европейското образователно пространство". От министерството възнамеряват да изпратят делегация в Турция, която на експертно ниво да убеди местните власти, че има механизъм за проверка на истинността на дипломите и не се налага замразяването на тяхното признаване.
От думите на Игнатов стана ясно, че официалната информация по въпроса, с която разполагат българските власти, е оскъдна. "Официалната информация е за една фалшифицирана диплома и то за приложение в нея. Има подозрения за повече, но ние нямаме официален документ", каза Игнатов. По думите му турската реакция е дошла след оплакване на турски студенти в България при среща с турския посланик.
Не е ясно и какви разговори са проведени до момента с турските власти. Игнатов обяви, че е изпратил "пратеник" при турския министър на образованието, но отказа да посочи кой е той, посочвайки, че е "доста високопоставено лице в България".
Министърът не изключва напълно участие на българи във фалшифицирането на дипломи и посочи, че ако бъдат открити виновни, ще бъдат наказани.
Игнатов не вижда забавена реакция от страна на българските институции по казуса, но пък смята, че сериозна вина за скандала носят медиите.
"Колкото повече се пише, че българското образование е некачествено, толкова повече конкуренцията се възползва. Нихилизмът само ще доведе до разрастване на скандала, ако скандал изобщо има в случая", обяви Игнатов. Според него в турската реакция има икономически подбуди, тъй като в условия на криза съседните страни искат да задържат студентите си вместо да плащат наеми и такси в друга държава.
"Проблемът не е в българската образователна система. Българското образование е по-добро от парите, които се дават за него", каза Игнатов.

0 коментара:

Публикуване на коментар