Романът "Първият ден на света" на Беязът Акман

неделя, август 12, 2012 |

През XV век един млад, деветнайсетгодишен султан беше на път да промени съдбата на цял свят…

Епичен роман за войната, включващ завладяваща любовна история там, където Изтока и Запада се срещат.

Отвлеченият от Константинопол, център наИзточната Римска империя Александър, е принуден да се раздели с детската си любов, за да оцелее. Обещавайки си да се върне при нея и по родните места, той ще го направи по най-неочакван начин – като открива жадуваната справедливост в чужди земи, но не забравя първата си любов наеничар… В същото време и по същите места пътуващият повече и от посланик поради траура по любимата си съпруга италианецАлберти Балби се влюбва в мюсюлманкатаНилюфер, която преписва и размножава древни ръкописи. Тайният дневник наАлберти, описващ стъпка по стъпка тази невъзможна любов, прераснала в естествено продължение на онази, предишната и незабравимата, постепенно ще се превърне в едно от най-ценните свидетелства за епохата. Защото по това време един 19-годишен султан – Мехмед ІІ, се подготвя да превземеКонстантинопол, което ще промени съдбите не само на Александър и Алберти, но и на целия свят.

Романът, чието действие се развива от Маниса (Турция) до Италия и в който си дават среща голям брой исторически личности от Гутенберг до Белини, ще разтърси из основи представите за християнско-мюсюлманските отношения и за дилемата изток-запад. Това е роман за битките между рицари и еничари, диалозите между венецианските стенописци и художниците, приливите и отливите в културите и сърцата – голяма глътка война и любов, цветиста и бляскава панорама на една империя, чиято липса се усеща дълго време. Ще четете на един дъх и после никога няма да забравите за любовта на Александър, мъката на Алберти и упорството на Мехмед. Империята започва с Първият ден на света

За автора
Беязът Акман е роден в Кастамону през 1981 г. От 6 години живее в САЩ. В момента подготвя докторат за възприемането на исляма и турците в западната литература, като изнася и лекции по темата в Илинойския университет. Като бакалавър по английски език и литература се дипломира в университета „Боазичи” в Истанбул. През 2004 г. заминава за САЩ със стипендия „Фулбрайт”. След магистратурата започва докторска дисертация. Има множество публикации в световни авторитетни академични издания за турската и османската следа в творчеството на Шекспир и Дефо, участва и в международни конференции. През 2010 г. младият учен е приет с разработките по доктората си като специален изследовател в института „Смитсониън” във Вашингтон. Публикувал е разкази в турските списания „Варлък”, „Китаплък”, „Адам йойкю” и др. и във вестници като ”Ватан”, „Радикал” и „Сабах”. През 2003 г. е удостоен с писателската награда „Яшар Наби”.
Авторът проучва повече от сто местни и чужди документи и източници в университетски библиотеки. Империята, която описва след това петгодишно проучване, е разкрита в блестящия епос Първият ден на света. В момента се снима 30-сериен филм с бюджет от 50 млн. долара.
Целта на автора е да представи по нов начин завладяването на Константинопол от турците през 1453 г., извършено по времето на султан Мехмед ІІ-Завоевателя – не като тежък удар върху християнската култура на Европа, а като начало на един плодотворен синтез между две традиции и две общества. За целта освен чисто историческите събития в романа се намесват и чисто културни явления от епохата като изнамирането на книгопечатането от Гутенберг например.

ИК "Сиела"
Корична цена 18 лв.

0 коментара:

Публикуване на коментар