Министър Делян Добрев: Има интерес от частни турски компании за доставка на природен газ за България

четвъртък, август 02, 2012 |

Има интерес от частни турски компании за доставка на природен газ за България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Ние също проявяваме интерес, защото сме решили да либерализираме пазара на газ в страната, каза министърът. В Анкара той се е срещнал с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и с представители на част от компаниите в частния сектор, които доставят газ в Турция. Темата на разговорите е била свързана с възможностите за доставка на природен газ у нас.
По думите на министър Добрев – все още е прекалено рано да се говори как точно ще бъде осъществен този внос на територията на страната.
Ако компании от Турция доставят газ в България, това ще е диверсификация не само по отношение на доставчика, но и по отношение на източника. Насърчаваме не само турски компании, но и такива от цяла Европа да използват възможностите за доставка на газ в България, каза Делян Добрев.
Предстои да стане ясно колко конкурентен би могъл да бъде турският внос на газовите доставки от Русия.
Либерализацията няма да се случи, ако компаниите, които доставят газ в страната, не предложат по-добри условия, заяви министърът.
Веселина ЙОРДАНОВА

0 коментара:

Публикуване на коментар