Веселин Божков: Намалява броят на турските радиостанции, които се чуват по родното Черноморие

петък, август 03, 2012 |

Намалява броят на турските радиостанции, които се чуват по родното Черноморие. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. Божков заяви, че и тази година от комисията са направили замерване, което е отчело положителен тренд за намаляване на броя на турските радиостанции, които се чуват по Черноморието. Обикновено броят на чуждестранните радиостанции се увеличава през лятото. Основните положения, които са в основата на проблема са – географския ефект, ефектът на „топлото море” и регулаторните въпроси, които трябва да се разрешат от турска страна. Божков посочи, че на 30 юли експерти от комисията са направили проверка в Приморско. Там се чуват 13 български и 113 турски радиостанции. По отношение на телевизиите е установено, че там се приемат 13 български и 42 турски телевизии.
„В Созопол ситуацията е по-добра”, каза още председателят на КРС и посочи, че там се чуват 53 български и 91 турски радиа. По отношение на телевизионните канали, които се възприемат на територията на Созопол става ясно, че там се улавят 26 български и 24 турски канала.
За град Бяла замерването е установило, че там се чуват 53 български и 73 турски. По отношение на телевизиите, в Бяла се улавят 19 български, 33 турски и три румънски канала.
В Балчик замерването е било направено на 2 август. Става ясно, че там се чуват 33 български радиостанции и нито една турска. Там се ловят само две турски и две румънски телевизии, а останалите 17 са български.
Ефирът на Варна не е заглушаван от чужди радиостанции. При замерванията е установено, че в града се хващат между 34 и 36 български радиостанции и 23-25 български телевизионни канала. Турските радиостанции вече се излъчват на по-малка мощност, така че да не смущават българските, съобщиха още от КРС.

Агенция "Фокус"

0 коментара:

Публикуване на коментар