Делото за Възродителния процес е възобновено

сряда, август 22, 2012 |

Срокът за разследване по делото за Възродителния процес, известно от 1990 г. като „дело № 1", е удължен с три месеца. Това съобщиха от неправителствената организация „Федерация Справедливост”. Удължаването на срока беше прието след настояване на „Федерация Справедливост” и организациите на българските изселници в Турция.
По-рано този месец стана известно, че последният удължен срок за разследване по делото за Възродителния процес е изтекъл. Новината предизвика силно негодувание сред българските изселници в Турция и техните граждански организации. Те изпратиха писмо до главния прокурор на България Борис Велчев и до военната прокуратура, в което настояваха да бъде възстановено разследването.
В хода разследването са били установени имената на общо 446 лица, които са лежали в затвора в „Белене”. До настоящия момент са разпитани 326 свидетели от тях, но останалите 120 бивши затворници не могат да се разпитат, защото вече живеят в Турция. Интересното е, че задължителният разпит на тези лица не е било постигнато и след изпращане на три следствени поръчки да Турция. „Справедливост България” представил имената на 45 лица от живеещи в Турция за разпит, но досега не са разпитани.
Изселническите организации твърдят, че на прокуратурата в България са били предоставени имената и адресите на десетки потърпевши от насилственото провеждане на Възродителния процес, които сега живеят в Турция, и се твърди, че въпреки това никой не си е направил труда да ги потърси и разпита в качеството им на свидетели.
Делото започна още през 1990 г.
Разследването на престъпленията по време на Възродителния процес започна още през 1990 г. с отделяне на материалите по случая от прословутото дело N 1. По-късно Прокуратурата на въоръжените сили повдигна обвинения срещу Тодор Живков, ген. Димитър Стоянов, Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински за проповядване и подбуждане на расова и верска вражда. През 1993 г. прокуратурата се отказа от това обвинение и отправи ново по чл. 387, ал.2. До сега делото повече от 10 пъти е спирано и възобновявано, връщано за доразследване, прехвърляно по компетентност между отделни нива в системата на прокуратурата. Голямото забавяне беше през 1995 г. Военната колегия на Върховния съд върна делото за ново разследване, но с изричното указание да бъдат разпитани всички лица, които имат отношение към репресиите през периода 1984-1989 г., а става дума за призоваване не на стотици, а на хиляди свидетели, пръснати по цял свят.
Тодор Живков почина
Есента на 1998 г. делото е прекратено срещу Живков и Димитър Стоянов, поради смъртта им. По-късно е спряно наказателното преследване и срещу Георги Атанасов, но през януари 2001 г. бившият премиер на страната отново е привлечен като обвиняем.

Нахит ДОГУ 
Агенция "Фокус"

0 коментара:

Публикуване на коментар