Наградиха деца със златни часовници за четене на Корана

четвъртък, август 30, 2012 |


Наградиха деца със златни часовници за четене на Корана
Награда - златен часовник - получиха девет деца от Разградско, представили се най-добре в регионално състезание по основи на ислямската религия. Подобна надпревара от 6 години се организира от Главно мюфтийство и на национално ниво - обясни районният мюфтия Мехмед Аля. Тазгодишните финали ще са на 8 и 9 септември в зала 11 на НДК в София.
Децата се състезават в отбори от по трима, на областния финал в джамията „Ахмед бей" в Разград днес се явиха 9 отбора. На първо място се класираха три момчета от село Делчево, след тях вторият отбор на село Брестовене и първият отбор на Брестовете, който е съставен от момичета. 12-годишният Айхан Мюстеджеб, 11-годишният Салим Мехмед и връстникът му Алпер Осман ще представят област Разград на националното състезание. От предишни години имаме две първи, две втори и едно трето място, имаме традиции, затова се надяваме на достойно представяне  - каза Аля.
Мюфтията обясни, че състезателите са отговаряли на въпроси от 5 раздела: вяра, изпълнение, животът на Пророка Мохамед, добрият нрав и четене на пасаж от Свещения Коран. Препитва ги тричленно жури от трима духовници: имамите Танер Шериф от село Подайва, Юджел Хайредин от град Исперих и Шакир Ахмедов от Разград.
Състезанията се организират в края на така наречените летни коран курсове в Лудогорието. В тях се включват деца от 7 до 16, които през юли и август всеки ден по 2 часа учат основи на ислямската религия в местните джамии или други приспособени за това помещения. Това лято учениците са били над 550 от 47 населени места.
Деветимата най-добри освен златните часовници марка „Everest", получиха и учебни пособия. Според неофициална информация часовниците са на цена 90 евро. За всички участници в състезанието имаше и чантички с лакомства, които получиха на излизане от храма.
 DARIKNEWS

0 коментара:

Публикуване на коментар