За първи път започваме проучвания за газ и нефт в Южна България

неделя, септември 02, 2012 |

За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев пред bTV.

"Първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция. Само от турска страна, в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища. Има такива изследвания, правени на територията на Турция, в близост до блока, който сега в момента ние проучваме, и ние се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок", каза още Добрев.

Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро. Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.

„Става въпрос най-общо за вибрационни изследвания, които по никакъв начин нито нарушават почвата, нито създават някакви особени проблеми. Това, което естествено ще бъде нарушено - компанията гарантира ще бъдат обезщетени хората", обеща кметът на Свиленград Георги Манолов.

Ако проучванията са успешни, добивът в района може да започне най-рано след 4 години.

В момента България средно годишно консумира около 3 млрд. кубически метра газ, от които едва 10% са от собствен източник.

0 коментара:

Публикуване на коментар