Цветанов на среща в Анкара: Правим контактен център с Турция и Гърция

събота, септември 29, 2012 |


Снимки: МВР
Изграждането на тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция са обсъдили на среща в Анкара вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговият турски колега Идрис Наим Шахин, съобщиха от пресцентъра на МВР.
„Считам, че за опазване на реда и законността на границата, ще допринесе именно създаването на този тристранен контактен център, между България, Гърция и Турция, за полицейско и митническо сътрудничество", коментира Цветанов.
България вече е изградила такива съвместни центрове със съседните страни - Гърция, Румъния, Македония и Сърбия. Това се оценява високо, както в двустранен план, така и от европейските институции, добави вътрешният министър. 

България има готовност да осигури сграда за тристранния център на ГКПП "Капитан Андреево". Изграждането на тристранния център, като една от най-новите форми на сътрудничество, ще даде възможност за бърз и непосредствен обмен на информация, каза Цветан Цветанов. 

Турският му колега Идрис Наим Шахин заяви готовност да работят в тази посока, за да може да се подобри работата между трите държави в граничната област и благодари на българския министър за готовността, която България е заявила за ускоряване на преговорите.

„Имаме готовност да оказваме всяко практическо съдействие, в това число и да посрещнем експерти от турска страна, които на място да се запознаят с функционирането на изградените контактни центрове", предложи Цветан Цветанов.