Ректор: Проблемът с нашите дипломи в Турция е политически

четвъртък, октомври 11, 2012 |


проф. Ваньо Митев Снимка: Архив
Ние, ректорите сме убедени, че има нещо друго зад исканията на турския посланик в България за признаване на корупционни и порочни практики в българското висше образование. Това каза ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев в предаването „Тази сутрин" на БТВ по повод изпратеното преди няколко дни писмо от турския посланик до ректори на български университети.
В това писмо са направени 11 „предложения", които по думите на проф. Митев са изпълнени още преди да са поискани. Като пример бе посочено предложението да не се променят таксите по време на учебната година. Тези такси не могат да бъдат изменяни по закон, посочи Митев.
„От тези 11 има обаче едно - първото нещо, което разбуни духовете. Турският посланик Исмаил Арамаз иска „да се признае наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани, заинтересовани групи от хора". Това на практика означава да признаем, че ние сме мафиотска система", заяви ректорът на Медицинския университет.
Преди няколко дни в Меджлиса е бил повдигнат въпросът защо точно България се атакува, заяви проф. Митев. Причините според него са политически и икономически. „Имаме някои догадки, но не бих искал да ги коментирам. Би трябвало да ги коментира някой друг", заяви обаче ректорът на Медицинския университет.
По думите му фактът, че в България има 9000 души турски студенти, но не е сигурен, че в Турция има български студенти красноречиво говори за качеството на българското образование.
Митев смята, че в скандала трябва да се намеси Външно министерство, но то „от три месеца мълчи".

24chasa.bg