Китайският автор Мо Ян с Нобелова награда за литература

четвъртък, октомври 11, 2012 |


Китайският автор Мо Ян беше удостоен с Нобеловата награда за литература за 2012 г. за творчеството си, съчетаващо народни предания, история и съвременност, съобщи Шведската академия, предава АФП.

"Чрез съчетание от фантазия и реалност, исторически и социални перспективи Мо Ян създаде свят, напомнящ по своята сложност на този в творчеството на Уилям Фолкнър иГабриел Гарсия Маркес, и същевременно намира отправна точна в старата китайска литература и устната традиция", съобщи Шведската академия.
Ян, чието истинско име е Гуан Мое, е роден през 1955 г. Писателят публикува романи, къси разкази и есета на различни теми и въпреки социалния си критицизъм е възприеман в родината си като един от най-изтъкнатите съвременни автори, съобщи Нобеловият комитет.
В своето творчество Мо Ян черпи вдъхновение от преживяванията в младежките си години и от заобикалящата го среда в родната му провинция.
По негово произведение известният китайски режисьор Чжан Имоу снима филма "Червено сорго", който е носител на Златна мечка от кинофестивала в Берлин през 1987 г., предава БГНЕС.
Миналата година Нобеловата награда за литература беше присъдена на шведа Томас Транстрьомер. Отличието е четвъртото и едно от най-очакваните в Нобеловата седмица след наградите за медицина, физика и химия. Нобеловата награда за мир ще бъде обявена утре, а наградата за икономика ще стане ясно в понеделник. Тя е и последната в Нобеловата седмица.
По традиция лауреатите ще получат наградите си на официални церемонии в Стокхолм и Осло на 10 декември, годишнината от смъртта на създателя на престижното отличие Алфред Нобел, починал през 1896 г. Заради икономическата криза Нобеловата фондация намали паричната награда до осем милиона шведски крони (1,2 милиона долара, 930 000 евро) спрямо 10 милиона крони, присъждани от 2001 г. насам.