Лютви Местан: За пореден път ще станат на пух и прах прогнозите на редица политически играчки, които чертаят края на ДПС

неделя, октомври 07, 2012 |


 
 Стратегическа цел на ДПС, която е безусловно съотносима и към целите на пловдивската организация, е да задържим тази изключително висока летва от последните парламентарни избори. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ДПС Лютви Местан преди областната отчетно изборна конференция в Пловдив. Задачата и в Пловдив ще е същата, предвид на силната миграция на реална, жива маса избиратели на ДПС заради тежката криза в посока Брюксел и къде ли не. Това ще е изпитанието за пловдивската организация. Разчитаме на тази областна конференция да се намерят резервите, с които да компенсираме реалната загуба на гласове заради фактическото отсъствие на избиратели от страната, каза Местан. ДПС разбира запазването на своята политическа тежест като стратегия на непрекъснато разширяване на организацията, добави той. По думите му партията е осъзнала максимата, че дори да вървиш в правилната посока, ако не го правиш ускорено, ще те настигнат. През тези 20 години от създаването си ДПС са доказали, че владеят изкуството на оцеляване с разширяване. Лютви Местан е категоричен, че за пореден път ще станат на пух и прах прогнозите на редица политически играчки, които чертаят края на ДПС. Тези изследователи бъркат желаното с реалното, смята Местан. Пловдивската организация е в достатъчно добра кондиция. И тя, и в национален мащаб ДПС ще успее да реализира тази стратегическа цел, която да ги съхрани като политическа тежест. Очаквам в следващото НС да имаме несравнимо по-голяма тежест отколкото в сегашното, добави Местан, без да се ангажира с количествени параметри като изражение на тежестта, която преследват. За ДПС несъмнено се очаква да бъде един от факторите, значими за възстановяването на политическата нормалност. Ние смятаме, че днес ситуацията в страната е анормална, каза още Лютви Местан. Всеки ден сме свидетели на нарушаване на конституционните принципи, а страната се управлява от еднолична власт. Свидетели сме на това как министър председателят влияе върху решенията на парламента. Над 90% от законите, които се приемат от българския парламент, са по инициатива на Министерския съвет, което е нормално. Но не е нормално, че за първи път имаме премиер, който превърна парламента във функция на своята лична воля. Никога досега парламентът не се е поставял в такава услуга на волята на министър- председателя, каза Местан. Политическо съгласие и консенсус - това е идеологическата основа на един нов кабинет. 
Днес в Пловдив се провежда Отчетно-изборната конференция на Областната организация на ДПС. За мястото на лидер на организацията се борят Бранимир Иванов, общински съветник и сегашният председател Юксел Рашим.