Неправителствена организация в писмо до българския и турски президент съобщи, че започват подписка

понеделник, ноември 26, 2012 |


През последните три години сме свидетели на сериозен напредък в икономическите и културните връзки между двата народи, заслугата за които  несъмнено, принадлежи и на Вас. Ние със задоволство приемаме, че е налице реално изразено желание да се загърбят редица проблеми от миналото и да се сложи край на опитите на определени националистически кръгове да противопоставят двата народи. Това се казва в писмо изпратено до президентите на България Росен Плевнелиев и на Турция Абдуллах Гюл от председателя на неправителствената организация „Федерация Справедливост-България” Сезгин Мюмюн.
В писмото си до президентите на двете страни Мюмюн, заявява, че в продължение на една година, след приемането на Декларацията осъждаща асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, реално не са предприети никакви действия за решаване на наболелите проблеми на българските граждани от турски произход и мюсюлмани.
Водени от гражданската си позиция ние настояваме пред вас господа Президенти, да се вслушат в нашия глас и да направите необходимото за изпълнението на десетте точки от нашата подписка , която ще инициираме от началото на новата година, се казва в писмото на „Федерация Справедливост-България”, подписано от председателя й Сезгин Мюмюн.
Той изпраща на Плевнелиев и Гюл и текста на подписката, в която според тях са изложени най-важните нерешени проблеми на българските граждани от турски произход и мюсюлмани. 

................................................................................................
П О Д П И С К А
  „Федерация Справедливост-България” 

          Ние долуподписаните в настоящата подписка се обявяваме за окончателното заличаване на остатъците от наложения от тоталитарния режим в Република България т. нар. „Възродителен процес“.
            Ние подкрепяме безусловно полаганите в тази насока усилия на правозащитната неправителствена организация Федерация „Справедливост-България”.
            Настояваме за безпрекословно спазване  на правата и свободите на българските мюсюлмани. Факт е, че 13 години след ратифицирането иРамковата конвенция за защита на националните малцинства”  не се прилага в целостта си в Република България.
            Водени от гражданската си позиция ние настояваме пред Президента, Премиера, Председателя на Народното събрание на Република България да се вслушат в нашия глас и направят необходимото за изпълнението на следните 10 точки:
            1. В съответствие с  приетата от Народното събрание на 11 януари 2012 г. „Декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани”, на основание т. 3 (точка трета) от Декларацията, категорично, ясно и недвусмислено настояваме компетентните за това институции да приключат процедурите по Дело № II – 048/ 1999 г. по описа на  СОВП и да бъдат предприети реални, конкретни и ефективни мерки за изпълнение на точка 3 от Декларацията.
        2. Настояваме българските власти да заличат от регистрите на ГРАО всички български, руски или други имена, които бяха насилствено дадени и наложени по време на така наречения „Възродителен процес”.
            Изрично, ясно и категорично заявяваме, че считаме, тези насилствено наложени имена жестоко унижават българските граждани от турски произход и мюсюлманите в Република България.
       3. Настояваме, съобразно чл. 6 от „ Рамкова конвенция за защита на националните малцинства” , да  бъдат удовлетворени исканията на „Федерация Справедливост- България” за честоти за регионално радио, в области с най-висока концентрация на български граждани самоопределили се като принадлежащи към турския етнос.
    Считаме, че тази част от българското население, за които българския език не е майчин език, вече двадесет години от демократичните промени в България е лишена от регионални радиопрограми и телевизионни програми, в които да има образователни, културно –информационни, забавно-развлекателни предавания на техния майчин език и предавания, които дават гласност на регионалните и местни проблеми на това население.
        4. Настояваме за това в смесените райони на Република България да бъде официално въведено задължителното за държавните образователни институции училищно изучаване на турския език от децата, имащи статуса на български граждани от турски произход.
            Настояваме за това, българските държавни институции „да узреят“ за идеята, че е наложително да признаят необходимостта от създаването и функционирането на частен ВУЗ „Балкански университет”, в който различните специалности да бъдат преподавани и на турски език; във връзка с това обръщаме внимание на обстоятелството, че това право е заложено в чл. 13 от ратифицираната от Република БългарияРамкова конвенция за защита на националните малцинства”.
        5.  Настояваме желаещите да възстановят българското си гражданство, които срещат трудности, лица засегнати от изселническите вълни през периода 1950-1951г. и 1968-1978г.
Престъпната политиката на етническото прочистване,  провеждана от тоталитарния политически режим на Тодор Живков, е била извършвана на етапи и това бе официално признато от Парламента на 11.01.2012г. с „Декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани”.
            -  Първата изселническа вълна, осъществена през 1950 – 1951 год. , предизвикана в резултат на принудителното коопериране и отнемането на земята на повече от 155 хиляди души.
            - Втората изселническа вълна, през 1968-1979 год., е била обезпечена от хуманитарна спогодба, сключена между България и Турция с цел за събиране на принудително разделените семейства, при което са били изселени повече от 117 хиляди души.
        - Третата изселническа вълна, която е и най-голямата, е от 1989 год., е така наречения „Възродителен процес“, при който са се изселили повече от 360 хиляди души.
            6. Ние смятаме, че е належащо Република България да подпише двустранна спогодба с Република Турция за признаване и обезщетяване на трудовия стаж на българските граждани от турски произход, който трудов стаж е бил натрупан до периода на тяхното принудително изгонване от родината им.
            Ние считаме, че с една такава благоразумна постъпка сегашното Правителство ще демонстрира своето официално разграничение от престъпната политиката на етническото прочистване, която бе провеждана от тоталитарния политически режим на Тодор Живков, който режим, бе официално признат от Парламента като престъпен и анти- човешки.
     
           7. Желаем да се издирят в Държавния архив и да се възстановят всички вакъфски имоти на Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България   и да се предоставят на   легитимното Мюфтийство.

            8. Ние считаме за наложително да бъде създадена „Държавна агенция за малцинствата”, със структури на областно и на общинско равнище във всичките райони със смесено население.
            Ние считаме, че тези структури по места, трябва да подпомагат реализирането на проекти и усвояването на средствата от Еврофондовете в тези части на страната, които са най-бедни и неразвити в икономическо отношение

            9. Ние считаме, че в Република България е належащо създаването на „Институт  за национална памет”, който Институт да съхрани, анализира и изследва всички архивни документи, свързани с престъпната дейност на бившата Държавна сигурност и другите служби от репресивния апарат на тоталитарния комунистически режим.

             10.  Подкрепяме   делото заведено от  Федерация „Справедливост-България” в Международния  Наказателен съд в Хага.                                                                                                 
                                                                     
Подписката е по инициатива на „Федерация Справедливост България „  и  е подкрепена от следните Изселнически организации.