Ройтерс: България тормози мюсюлманите си

вторник, ноември 27, 2012 |


Делото срещу имамите от Пазарджишко в комбинация с атентата срещу израелски туристи това лято изважда наяве разделенията в българското общество, се казва в обширен репортаж на Сам Кейдж и  Цветелина Цолова от Ройтерс от Сърница


С приближаването на изборите идното лято и несигурния втори мандат на ГЕРБ мнозина в ислямската общност в България подозират, че обвиненията срещу имама от Сърница Мутлу и другите са скалъпени и целят да увеличат подкрепата за правителството.
Това се казва в обширен материал на Ройтерс за Саид Мутлу и обвиненията срещу него - за ръководене на нерегистрирано крило на радикална салафитска организация и за проповядване на антидемократична идеология.
Пасторална картина на заснежени планини и произведения на традиционното българско занаятчийство се смесват с арабски книги и календар с изглед от Мека в офиса на Саид Мутлу.
Стаята отразява смесената идентичност на Мутлу и Сърница, езерен град в най-южните части на България, където жените носят фереджета, мъжете се събират на приказка в кафенета на площада, а къщите са струпани около джамия вместо около църква.
България е страна членка на ЕС, където мюсюлманите са вековно общество, а не скорошни имигранти, но някои смятат, че дълготрайното съвместно съществуване е в опасност, коментира Ройтерс.

Мутлу е изправен пред съда по обвинения в ръководене на нерегистрирано крило на "Ал Уакф-Ал Ислами", фондация, финансирана главно от твърдолинейни салафистки мюсюлмани от Саудитска Арабия, които проповядват ултраконсервативната версия на религията. Той отрича обвиненията.
"Има напрежение сред хората тук. Те са дълбоко шокирани от делото", казва Мутлу, спокойно говорещ и сериозен 49-годишен мъж, носещ анцуг на ивици с цветовете на българското знаме.
Мутлу е обвинен, че е проповядвал в една от джамиите в Сърница и в кафене антидемократична идеология, призовавайки за налагането на шериата и подстрекавайки към религиозна омраза.
Делото, в комбинация с бомбения атентат срещу автобус с израелски туристи това лято, изважда наяве разделенията в обществото.
Националистите твърдят, че балканската страна може да се окаже лесен път за проникване на радикални ислямисти в Европа, отбелязва Ройтерс.
Протести както на мюсюлмани, така и на националисти, разтърсиха град Пазарджик, където се гледа делото на Мутлу.
Когато нещата в страната не вървят добре, те опитват да създават етническо напрежение, за да отклонят вниманието от действителните проблеми, казва Мутлу, оправяйки очилата си и свивайки широките си рамене.
"Днес те внасят радикален ислям, утре сигурно ще искат ислямска автономия. Трябва да се събудим, докато не е станало твърде късно", вярва пенсионираният учител Павел Петков.
Мутлу, който е учил ислям в Саудитска Арабия, е имам на Сърница от 1998 г. и си е спечелил широко уважение в местната общност заради познанията си по теология и мекия си изказ.
"Доколкото го познавам, този човек е чист. Той е имам над 20 години. Не можем да кажем нищо лошо за него", казва кметът на Сърница Мустафа Аликанов.
Някои български мюсюлмани са етнически турци, други са българи, чиито предци са сменили религията си по време на османското робство.
Процентът на ислямското население е най-високият от всяка друга държава-членка на ЕС - 15% от 7,3 млн. души.
Процесът съживи спомени от 80-те години на миналия век, където хиляди мюсюлмани бяха принудени да променят имената си в български, а над 300 000 души напуснаха страната заради кампания на комунистическия диктатор Тодор Живков.
С приближаването на изборите идното лято и несигурния втори мандат на десния премиер Бойко Борисов, мнозина в ислямската общност подозират, че обвиненията срещу Мутлу и другите са скалъпени и целят да увеличат подкрепата за правителството, посочва Ройтерс.
Те твърдят, че правителството на най-бедната държава членка на ЕС нехае за техните нужди, а икономиката, която се възстановява бавно от дълбока рецесия с растяща безработица, засилва недоволството сред двете общности.
Районите, в които живеят мюсюлманите, са по-бедни и общността се чувства пренебрегната в последните повече от 20 години от падането на комунизма, отбелязва агенцията.