Ариф Агуш бе признат окончателно за жертва на комунизма с решение на Върховния административен съд

вторник, ноември 27, 2012 |


Смолянският депутат от ДПС Ариф Агуш бе признат окончателно за жертва на комунизма с решение на Върховния административен съд.
Наследникът на легендарния Агуш ага опитва да докаже, че е репресиран от системата, още от 2009 година.
Първаначално получава отказ с аргумента, че не е бил роден, когато баща му Сами Агуш със семейството си е изселен през 1949 г. от Смолянско във великотърновско село заради това, че говорил против властта.
В онези години родителят му заявил публично по повод изборите същата година, че и “магаре да се кандидатира, и него ще изберат", и бил пратен в затвора в Белене.
След три години затвор Сами Агуш се връща при семейството си, което вече се е преместило в Русе. През 1953 година там се ражда и смолянският депутат.
Магистратите сега обаче излизат с решение, че Ариф Агуш има право на обезщетение, тъй като също е търпял репресия като дете на принудително изселено от комунистите семейство.
Народният представител от Движението за права и свободи обяснява действията си не с това, че иска да получи обезщетението, а с желанието си да се създаде практика по казуса, която да е полезна и на други репресирани.
“Не може едно невръстно дете, каквото съм бил аз тогава, да бъде самостоятелно. В същото време родителите ми са признати за репресирани”, коментира Агуш.
Сега той трябва да занесе съдебното решение в областната комисия, която да отсъди в какъв размер да бъде обезщетението му за претърпените репресии.