Лютви Местан: Предлагам всички да съдим и председателя, и ДАНС единствено по делата им

петък, юни 14, 2013 |

Аргументите за избор на Делян Пеевски бяха представени от органа, който има право да предложи председателя на ДАНС – собствено, министър-председателя Пламен Орешарски. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус. По думите на Местан - Делян Пеевски трябва да направи едно-единствено нещо – да прилага стриктно закона за Държавната агенция за национална сигурност, да се ръководи единствено от клетвата, която положи пред Народното събрание, как ще изпълнява службата си – обективно, безпристрастно, спазвайки принципът независимост и обективност. 
„Тези думи не са вкарани там случайно, защото оттук нататък, той би трябвало да стои далеч от всякакви политически пристрастия, и да спазва стриктно закона без реваншизъм, прилагайки единствено правомощията, които са му дадени по закона за Държавната агенция за национална сигурност”, заяви Местан. 
„Оттук нататък, той ще бъде съден по делата си. Предлагам всички да съдим и председателя и ДАНС като орган, единствено по делата им”, каза още той. Фактът, че за първи път председателят на Държавната агенция за национална сигурност се избира от Народното събрание показва, че всяко действие и на председателя и на ДАНС, ще бъдат подложени на пряк, непрекъснат парламентарен контрол, каза Местан.
По негови думи действията им ще бъдат пряк граждански контрол, а това е гаранция, че действията на този орган и на неговия председател ще бъде в рамките на закона.