ДПС даде курбан 2 телета на "Баба Конду"

неделя, юли 07, 2013 |

Курбан от две 500-килограмови телета, разфасовани като кюфтета, раздаде ДПС Търговище в неделя на събора "Баба Конду". По традиция той се провежда в свещената местност за мюсюлманите в гората между селата Братово и Божурка.

Съборът спази обичая да се прави в първата неделя на юли, въпреки че през май ДПС свика предизборната си сбирка на същото място. Тя съвпадна тогава с Великден и партийното ръководство дало обещание на местните да направи събора, когато му е времето.

В гората тази неделя отново се събраха над 2000 жители на околните села. За тях и свое здраве курбан дадоха депутатите от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев, Веселин Пенев и областният шеф на партията Хамди Илиязов.

Те купили телетата през седмицата и дали поръчка на фирма да приготви от тях кюфтета за поне 3000 човека. Мръвките бяха опечени на скари в гората и раздадени на хората. Всеки получи порция от по 3 кюфтета с гарнитура и хляб.

Преди гощавката 3-ма ходжи четоха молитва пред множеството. 
Съборът за първи път мина без политически речи и гости, като религиозно мероприятие, каквото е било в далечното минало. Той води началото си от легенда, която разказва, че вихрушка застигнала баща и дъщеря на нивата, докато орат. Момичето било вдигнато във въздуха и запратено в село Момино. Там бликнал целебен извор и било вдигнато теке. Бащата пък бил запокитен в гората между Братово и Божурка и така тръгнало името на местността - паднал баща. В нея има свято място с дърво, на което жените връзват конци и парцалчета от дрехите си, като отправят молитви. Мъжете пък оставят дарения.
През годините местността, която е защитена, стана предпочитано място и от мюсюлмани, и от християни за даване на курбани за здраве. 
http://www.trud.bg