Изселници ще работят за малки „Шише-джам” и „Теклас” в Ардино

неделя, юли 07, 2013 |

Кметът Ресми Мурад призова бизнесмените отблизо и далеч, но с ардински корени, да дойдат в Ардино с идеи за малък „Шише-джам” или „Теклас”
И дъждът не можа да спре ардинци за четвъртата земляческа среща в хотелски комплекс „Планински изглед” край Ябълковец. Над 400 души от различни краища на света се събраха за празника. Организатори на проявата бяха община Ардино и Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса. „Няма по-топла стряха от бащината и по-успокоително небе от родното, затова винаги с носталгия се връщате тук скъпи приятели. Тази вечер за пореден път с умиление ще си спомним за миналото, с огорчение ще се оплачем от бурите на настоящето и с надежда ще помечтаем за бъдещето”, споделиха организаторите.
На традиционната ардинска вечер присъстваха зам.-консула на Република Турция в Пловдив Гюлер Гюрсой, зам.-министрите на образованието Мукаддес Налбант и на отбраната Неджми Али. Тук бяха и народните представители от ДПС инж. Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед. Сред гостите от южната ни съседка бе и инициаторът на земляческите срещи - Мустафа Бозбей, кмет на побратимената община Нилюфер от Бурса, зам.-кметът на побратимената община Картал Гюлсерен Бьойюкташ, кметът на Мендерес/Измир - Ергюн Озгюн, председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса Ахмет Кахраман, председателят на Сдружение „Балканлълар” (Балканци) в община Картал Олджай Озгьон и председателят на сдружението на учителите в Гърция Сами Тораман. 
Събитието бе уважено от почетните граждани на Ардино Халит Алиосман Даалъ и Решат Айдън. Останалите участници в срещата бяха пъстро множество от видни представители на науката, културата, спорта и бизнеса.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад се обърна към гостите с думите, че смисълът на тези срещи е поддържане и укрепване на връзките между всички ардинци - независимо къде се намират по света. Най-подходящият терен за осъществяване и укрепване на тези връзки е родното място, атмосферата на местата, където сме родени и израснали, заяви Ресми Мурад. Той призова бизнесмените отблизо и далеч, но с ардински корени, в най-близко време да дойдат в Ардино с идеи за малък „Шише-джам” или „Теклас” на територията на общината.
Депутатът инж. Ердинч Хайрула поздрави присъстващите от името на парламентарната група, централното и областното ръководство на ДПС. Тези срещи са за единение между нашите приятели, които живеят в Турция и в България, заяви той.
Кметът на община Нилюфер Мустафа Бозбей подчерта, че той и членовете на делегацията му питаят приятелски и братски чувства към всички ардинци. Кметът Бозбей благодари на организаторите, възприели идеята му и в Ардино да се провеждат землячески срещи. Той поднови предложението си да се работи по един общ проект, чрез който да се проучи и отрази поне отчасти родословното състояние на изселилите се и живеещите в Турция ардинци, както и на родените и живеещите тук ардинци.
Ахмет Кахраман призова българските народни представители и представителите на правителството неотложно да съдействат за въвеждане на мерки за по-облекчен визов режим специално за изселниците от България.
Прочетен бе и поздравителен адрес до участниците в срещата от верния приятел на Ардино Ахмет Емин Атасой. За доброто настроение на домакини и гости се погрижиха известният естраден певец Мустафа Чаушев и дъщеря му Ажда. Веселбата продължи до късно, извиха се кръшни хора под дъжда.

Живко ТЕНЕВ
Саффет ЕРЕН

Снимки Гюнер ШЮКРИ