Галъп: БСП води пред ГЕРБ с 4 % при вот сега

петък, юли 19, 2013 |

Ако парламентарните избори бяха през юли, БСП щеше да получи с около 4 % повече от ГЕРБ, показват данните от проучване на „Галъп Интернешънъл", направено в периода 27 юни - 4 юли 2013 г. 21,6% от анкетираните биха гласували за БСП, 17,8% - за ГЕРБ и 6,7% - за ДПС.
През юни 23,5% от запитаните граждани биха гласували за червената партия, като техният брой през май е 23,6 на сто. Подкрепата, която участниците в анкетата са давали на ГЕРБ през юни, е 18,4 на сто, а през май - 24%. 7,6% от анкетираните са подкрепяли ДПС през юни, а през май - 7,1%. Данните от сегашното проучване за юли 2013 година показват, че „Атака" събира 1,8 на сто от гласовете, като през май този брой е бил 3,6%.
Има наченки на връщане на двуполюсния модел, БСП и ГЕРБ са с почти равни позиции, макар че засега водят социалистите, коментират социолозите. Хората са разделени във виждането си за предсрочни избори, както и по отношение на кабинета на Пламен Орешарски. До урната не искат да ходят 39 на сто, а за предсрочен вот са 35 на сто, останалите не могат преценят. Нагласата за предсрочни избори обаче не е за провеждането им веднага и сега, а след около година.
41 на сто от участниците в проучването отговарят положително на въпроса дали правителството трябва да подаде оставка. Подобен е обаче е и процентът на тези, които смятат, че кабинетът трябва да остане на власт, като 40% от анкетираните отговарят, че не трябва премиерът да подава оставка. 19 на сто от попитаните нямат отговор на въпроса.
По отношение на протестите в страната 43% смятат, че те трябва да престанат, а 39 на сто от отговорите са за това, че протестите срещу управляващите трябва да продължат.
Сред най-одобряваните политически фигури на първите места се нареждат премиерът Пламен Орешарски, МВР шефът Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов, чийто рейтинг е около 30 на сто, след традиционните водачи Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев и Йорданка Фандъкова.
67% от участниците в анкетата заявяват, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов трябва да се оттегли от ръководството на ГЕРБ. Против тази позиция се обявяват 11 на сто от анкетираните, а 22% не могат да преценят дали искат или не искат Цветанов да остане зам.-председател на ГЕРБ.
Лидерът на партията Бойко Борисов отчита най-ниския до момента процент на доверие, като събира 20% и се нарежда на десето място в класацията, съобщи на пресконференция политологът Първан Сименов. Председателят на БСП Сергей Станишев заема осмо място, като отчита 26% доверие.