Съдът отмени уволнението на Георги Райков от НСО

петък, юли 19, 2013 |

Административният съд на Софияотмени уволнението на скандално отстранения от Националната служба за охрана полк. Георги Райков. Той беше наказан с дисциплинарно уволнение със заповед на шефа на НСО Тодор Коджейков заради опита за атентат срещу тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган.
Съдът приема, че Коджейков въобще не е анализирал каква е връзката между действията на Райков и нападението от страна на Октай Енимехмедов.
Уволненият Райков на няколко пъти обясни, че преди конференцията на ДПС в устен разговор е уведомил Тодор Коджейков, че наличните мерки за сигурност не са достатъчни.
Делото на Георги Райков в Административния съд започна в началото на април, като бяха разпитани двама служители на НСО, очевидци на инцидента. Свидетелите са потвърдили версията на Райков, че е поискал по-сериозна охрана за националната конференция на ДПС, обясни преди време адвокатът му Емануил Йорданов.
Пред Дарик полковник Райков заяви: „Това е справедливото решение. Друг коментар не бих могъл да направя по решението на съда. Това е доказателство, че Темида е с вързани очи, за да раздава правосъдие, а не защото е сляпа за правосъдието".
Райков добави, че се надява от НСО да са разумни и да не обжалват решението: „Предвид факта, че сегашното ръководство все още е това, което ме уволни, допускам, че най-вероятно ще обжалват.
Полковник Георги Райков подчерта, че не се притеснява да се върне на работа и да работи с хората, които са го отстранили: „Аз съм професионалист и ще работя, както съм работил и преди. Нямам проблеми и причини да не гледам началниците си в очите. Те биха могли да имат проблеми".