42-годишен мъж от Черешица – един от най-издирваните от Интерпол

вторник, юли 30, 2013 |

Съдът наложи мярка "задържане под стража" на обявения за международно издирване Юзеир Осман. 42-годишният жител на кърджалийското село Черешица е обявен от Интерпол за международно издирване от 2011 г. Осман е брат на арестувания по друго наркодело у нас Асен Яшар, по прякор Ашкън. 
В залата на Окръжния съд в Хасково вчера стана ясно, че Юзеир има 15-годишна задочна присъда в Турция за трафик на 40,5 кг хероин. Именно по този случай от 20 август 2009 г. у нас също е образувано досъдебно производство срещу брата на Ашкън. От 2 г. Юзеир Осман работил в Белгия във ВиК фирма в Гент. Преди седмица дошъл на гости със семейството си на приятели от Хасково. В петък тукашните антимафиоти го арестували.
На вчерашното заседание се разбра, че в южната ни съседка Осман, който е с двойно гражданство, имал лична карта с имената Юзеир Дюлмез. През август преди 4 г. турските служби заловили на пункта Капъкуле цитираната хероинова пратка, твърдят колегите от „Родопи нюз". Тя била тапицирана в реплики на старинни дивани. Малко преди това Юзеир бил пропуснат и влязъл в България.
"Не ми е известно Капъкуле да е станал български, ако беше така, щях да съм се кандидатирал за управител на този пункт", пледира в типичния си стил адвокат Веско Георгиев. Според него български гражданин може да бъде съден за престъпление, извършено на територията на чужда държава, ако там няма наказателни репресии по случая срещу него. "В името на народа на Турция и Ердоган ли ще се произнася българският съд по този казус?" – попита юристът. "Няма пречка да се води такова наказателно производство у нас по въпросния случай", репликира прокурорът Петър Мидов. Той допълни, че имало данни, че малко преди залавянето на онази пратка друга е минала успешно. Според държавното обвинение Юзеир Осман е организирал товаренето и трафика. Задържаният отрече да има общо със случая и предположи, че са го натопили. "Още през 2009-а бях разпитван в България по това дело и после ме пуснаха. Откакто отидох в Белгия преди 2 г., съм си идвал няколко пъти и никога не е имало проблеми – до миналата седмица", обясни Юзеир. Решението на окръжните магистрати ще бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд във вторник, 6 август.
Припомняме, че братът на Юзеир – Асен Яшар-Ашкън, е подсъдим за трафик на 115,5 кила хероин за 4 000 000 евро заедно с още шестима човека. Сред тях са любимчанинът Атанас Мавродиев-Наско Близнака и Иван Атанасов от Обзор, който е спряган за човек на Димитър Желязков-Митьо Очите.