Политолог: Вчерашната ситуация показваше безсилие

сряда, юли 24, 2013 |

„Вчерашната ситуация показваше безсилие". Това каза Албена Танева, политолог и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски", съобщи „Фокус".
„Има блокаж на системата и колкото по-скоро се случи отпушване в някаква посока, толкова по-добре за всички. За да има толкова много хора на улиците всеки ден, е симптом не за вироглавост, а е симптом за идеологическо несъгласие. В последните 20 и няколко години, вече е имало достатъчно много избори. В тях е имало победители и победени и засега обществото ни не се е държало вироглаво, и само защото някой е победен да излезе на улицата. Очевидно има друг проблем", каза Албена Танева.
„Причината за ескалацията на напрежението на протестите е, че когато няма протичане на комуникация нещата се втвърдяват очаквано в тази посока от протестиращите", смята Танева. „Управляващите биха желали вероятно да се правят, че няма нищо и да се правят, че протестът ще се изтощи и ще спре от само себе си", заяви още тя.
„До момента наблюдаваме една странна последователност от страна на управляващите. Управляващите стъпиха на позицията, че имат някакво легално основание да формират власт и да я упражняват независимо от това каква е легитимността на тази власт. Въпросът е до колко участващите във всички властови структури се възползват от формалното или имат отношение към по-трайните цялостни резултати от това, което правят. Ситуацията прилича на сега ние паднало да си пооправляваме", каза още Албена Танева относно поведението на управляващите.