"Атака" и ДПС на нож заради църковните имоти

неделя, юли 21, 2013 |


Връщането на църковните имоти може да разклати властта, твърди "Преса". Според изданието хората на Волен Сидеров от "Атака" са бесни от промените в Закона за вероизповеданията. Целта на проекта е да се уреди собствеността на "Св. Александър Невски".Тъй като храмът не е споменат изрично обаче, се оказва, че нормата би върнала всички имоти на църквата, мюфтийството и еврейската общност, независимо от тяхното предназначение сега. От "Атака" искат забранителен списък за религиозни имоти, които са паметници на културата. "Сградата на Археологическия музей в София, която е бивша джамия, ще се върне ли на мюфтийството. Ще турят едно минаре и ходжата ще се надвиква с този до ЦУМ," дава пример проф. Станислав Станилов от "Атака". Сградата в музея се помещава в сградата на бившата Буюк джамия. 

Станилов още в петък отиде директно в стаята на БСП, за да недоволства от проектозакона. Според него имало опасност да се повредят някои от перлите на ислямската култура у нас като джамията в Кюстендил Томбул джамия, Самоковската джамия. "Мюфтийството ще започне да води дела за връщане на регионалния музей в Кърджали. Сградата му е строена за турско духовно училище, но никога не е било медресе," продължи с примерите си проф. Станилов. Дава лош пример и с църквата "Св. Марина" в Пловдив, където бяха похабени стенописи от ХVII век. Проф. Станилов обаче е съгласен храмът "Св. Ал. Невски" да се върне на църквата. 

От "Атака" искат законът да се преработи внимателно между първо и второ четене и връщането на собствеността да става по списък с конкретни обекти. Освен това настояха законът да се гледа и от културната комисия в НС, а не само в тази по вероизповеданията. Държат да видят становището на културния министър Петър Стоянович. Михаил Миков веднага насрочи за сряда заседание на комисията по култура. От ДПС обаче са на мнение, че не се налагат съществени поправки. "Трябва да има законова промяна, която да позволи всички вероизповедания да си възстановят имуществото. Аз не виждам противоречие между статута на паметник на културата и акта за собственост," казва депутатът от ДПС Четин Казак. Според него църквата можела да получи Боянската църква, а ограничителните режими за ползването й да се налагат от МК. 

Йордан Цонев, който е един от вносителите на проекта, заяви, че "няма да им късаме нервите на културтрегерите и между първо и второ четене ще изчистим въпросите с паметниците на културата." В ролята на помирител влиза БСП. Янаки Стоилов заяви, че ще се наложат промени, след като получат становище от културното министерство. Стефан Данаилов също бил против закона в този му вид. "Законът няма реституционен характер и не цели да възстановява имоти, за които има претенции. Но ако е необходимо, за второ четене ще се изработи списък с имоти, които са публична държавна собственост," обеща Михаил Миков.



Връщат всичко на религиозните общности

Всички съществуващи храмове, манастири и молитвени домове (вкл. джамии и всякакви храмове на др. вероизповедания), предназначени за богослужебна дейност, ще станат собственост на религиозните общности..