БАН скочи срещу закона за вероизповеданията

неделя, юли 21, 2013 |

Готвените промени в Закона за вероизповеданията за връщане на храмове, манастири, джамии на Българската православна църква и на Главното мюфтийство дори когато са паметници на културата, взривиха научните среди.
“Това е реставрация, подобна на тази след отчуждителните актове на Френската революция”, пише в становище на проф. Маргарита Ваклинова от БАН. Като историк и археолог тя е изумена от възможността Светият синод да стане собственик на Голямата базилика в Плиска, манастирите от ранното християнство край Велики Преслав, средновековните църкви в Несебър, “Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Всички те са опазени и реставрирани от държавата, а и по думите  църквата няма капацитет да съхрани културното наследство.
Като доказателство, че БПЦ не може да се грижи за културните паметници, Ваклинова посочва случая с костницата в Батак, която бе превзета от Пловдивския митрополит Николай и превърната в действащ храм. Професорката пита и кое вероизповедание ще получи сградата на Музея на религиите в Стара Загора. Той е в реставрирана джамия, която е наследила църква и тракийско светилище.
Според експерти в закона трябва да има ограничение за възстановяване на вероизповеданията на имоти, които са държавна или общинска собственост, на музеи и подобни сгради.