15 000 дка горят край границата с Турция при Свиленград

четвъртък, август 22, 2013 |

Пожар край Свиленград, хеликоптерНов голям горски пожар бушува в област Хасково в землището на селата Студена, Михалич и Равна гора, съобщи областният управител Кадир Исов.
Сигналът за случая е подаден в 13:40 часа в четвъртък. Огънят е в близост до българо-турската граница, но няма опасност да я премине.
След 20:00 часа огнената стихия вече беше обхванала повече от 15 000 дка площ - гори, сухи треви и лесонепригодни площи, а фронтът на пожара надхвъли 7 км.
На мястото на инцидента да пристигнали десет противопожарни автомобила, огнеборци и доброволци.
(Photo: btvnews.bg)
В борбата със стихията се е включил и хеликоптер от авиобаза „Крумово“, очаква се и помощ от военните и Гранична полиция.
Огнената стихия е тръгнала от село Студена и е изминала няколко километра до село Равна гора. От там пламъците са обхванали и землищата на селата Мустрак, Сладун и Михалич.
Реална опасност има само за живеещите в село Равна гора. Ако огънят влезе в населеното място, може да се говори и за опасност за жителите на Мустрак, коментираха от Областната противопожарна служба. Засега обаче няма да се предприема евакуация на населението.

Това е третият голям горски пожар в Хасково от началото на август. Огнената стихия в землището на селата Сърница и Спахиево изпепели близо 1000 дка гора. Само преди дни заради небрежност 500 дка борова гора бяха унищожени при пожар между Харманли и село Рогозиново.